Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

У межах довготермінової оренди розрізняють дві основні форми лізінгових операцій – фінансовий і оперативний лізинг



Фінансовий лізинг полягає в тому, що за час дії лізингової угоди орендар виплачує орендодавцю всю величину армотизації орендованого майна. Після закінчення такої угоди орендар може повернути об’єкт оренди орендодавцю, викупити його за залишковою вартістю або укласти нову угоду на оренду. Об’єктами фінансового лізингу є переважно виробничі будівлі та споруди.

Оперативний лізинг є таким видом орендних операцій, за якого лізингова угода укладається на термін меньший, ніж період амортизації орендованого майна (здебільшого на 2-5 років). Як і за фінансового лізингу після закінчення терміну угоди вона може бути поновлена на нових умовах. В іншому разі майно повертається власникові або викуповується за договірною ціною.

Розрізняють внутрішній і міжнародний лізинг. Угода, за якою орендодавець купує майно у національної фірми, а потім передає його закордонному орендареві, має назву експортного лізингу. У разі закупівлі обладнання у закордонної фірми й надання його вітчизняному орендареві угода називається імпортним лізингом.

Лізинг дає змогу лізингоодержувачу економити на затратах, пов’язаних із володінням майном, встановлювати за погодженням із лізингодавцем гнучкий порядок здійснення лізингових платежів. Для лізингодавців лізинг – це економічно вигідніша, порівнянно з іншими формами наймання майна завдяки порывняно високому рівню лізингових платежів. Лізингоотримувач може скористатися податковими пільгами – лізингові платежі відносяться на собівартість продукції, долучаються до валових витрат і такм чином, зменшують суму оподатковуваного прибутку.

Вигідна також і прискорена амортизація об’єкта лізингу. За умови викоистання лізингу лізингоодержувачеві дається можливість оперативного поновлення виобничих фондів за рахунок отримання нового доогого обладнання в користування без його повної оплати. Лізинг одночасно активізує інвестиції приватного капіталу у сфери виробництва поліпшує фінансове становище безпосередніх товаровиробників і підвищує конкурентноспроможність малого й середнього вітчизняного бізнесу. Для виробництва, завдяки лізингу розширюється можливості збуту власної продукції, насамперед тієї, яка дорого коштує

Значно поширений у розвинутих країнах лізинг є досить складним і багатогранним економічним явищем, оскільки в ньому поєднуються операції купівлі й продажу, оренди, кредитування та інвестування, підприємницька й фінансова діяльність. Важливе значення має структура лізингового платежу. Вона як правило залежить від співвідношення попиту й пропозиції на конкретне лізингове майно.





Дата публикования: 2014-12-08; Прочитано: 235 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...