Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Значення та зміст процесу формування робочого середовища



Робоче середовище - це сукупність робочих умов праці на під­приємстві. що е важливим аспектом планування та регулювання трудового процесу. Фізичні фактори - температура, вологість, вентиляція, освітлення, колір і шум - зазвичай здійснюють істотний вплив на процес праці: продуктивність, якість продукції, нещасні вилазки на виробництві тощо.

Температура та вологість. Організм людини може функціонувати в достатньо широкому діапазоні температур, однак вихід температури за межі комфорту несприятливо впливає на трудовий процес: чим більше робоче навантаження, тим вузькіший діапазон комфорту.

Вологість також важлива для підтримання комфортного робочого середовища

Освітлення. Ступінь освітлення значно залежить від виду вико­нуваного завдання: для якісного виконання тонкої роботи необхідне освітлення високого рівня. Слід також брати до уваги контрастність та недоліки нащо яскравого світла.

Колір. Кольорові рішення впливають на настрій та емоції, а також на візуальну відмінність об'єктів.

Також кольори використовують для виділення безпечних або небезпечних умов праці чи місць

Шум та вібрація. Шум - небажаний звук, який відволікає увагу, дратує. Його можна уникнути шляхом установлення шумопоглинаючих стін, стель або перегородок.

Безпека. У працівників не може бути мотивації до ефективної праці, якщо вони відчувають фізичну небезпеку.

Із погляду роботодавця, нещасні випадки небажані, адже вони дорого коштують підприємству (виплата страховки та компенсації). Із погляду працівника, вони означають фізичне та моральне страждання, порушення усталеного ходу роботи.

Отже, підприємство має створювати та застосовувати ефективні програми безпеки й контролю нещасних випадків.

7.1. Значення та сутність управління проектамив операційній діяльності

У сучасних умовах складності та невизначеності функціонування підприємств від операційних менеджерів вимагається висока чутливість до будь-яких змін ринкової кон'юнктури та гнучкість, оперативність і адекватність реагування на них.

Проектний підхід дає змогу організації сфокусувати увагу та сконцентрувати зусилля на виконанні достатньо вузького комплексу завдань у чітко обмежених часових і бюджетних рамках.

У межахопераційного менеджменту вирішується широке коло завдань. Деякі з них відносяться до нестандартних заходів типу проектів. Проект є комплексом операцій, зорієнтований

на певний кінцевий результат за умов обмеження часу та бюджету на його реалізацію.

Під час упровадження проекту на операційного менеджера покла­дається відповідальність за ефективне управління такими аспектами діяльності:

♦ виконання у необхідній послідовності запланованих дій;

♦ наявність у залучених до проекту працівників безпосереднього керівника та відповідної мотивації праці;

♦ забезпечення належних комунікацій;

♦ реалізація проекту в межах передбаченого планом бюджету;

♦ завершення проекту вчасно та без затримок;

♦ досягнення під час реалізації проекту поставлених цілей та завдань.

Масштаб, тривалість і діапазон проектів широко варіюються залежно від їх характеру та поставлених цілей.

Однак усі проекти мають і дещо спільне - життєвий цикл, який складається з таких етапів:

Етапи життєвого циклу можуть накладатися один на одного таким чином, що один етап не буде повністю виконано, перш ніж почнеться наступний

Аналіз ступеня реальності проекту

Планування ходу робіт

Формування концепції проекту - момент, коли організація усвідомлює потребу в проекті або відповідає на пропозицію потенційного замовника





Дата публикования: 2014-12-28; Прочитано: 401 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...