Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Процес проектуванняпідприємства



Процес проектування підприємства складається з низки логічно пов'язаних між собою етапів:

Збір вихідних даних. Проектувальник повинен мати у своєму розпорядженні докладну інформацію щодо схем планування опера­ційного процесу, прогнозованої продуктивності й асортименту продукції, фонду часу, різних норм і нормативів та обмежувальних факторів.

2.Визначення кількості, якості та типів ресурсів, які необхідні для забезпечення визначеної продуктивності.

3. Аналіз та оптимізація можливих комунікацій.

4. за результатами попередніх етапів розробляється генеральна компоновка із зазначенням усіх розмірів і місць розташування кожної ділянки та схеми можливих міжцехових та інших комунікацій.

Розглянемо три головні типи планування матеріально-технічних

об'єктів.

При оопераційному функціональному плануванні ресурси групують за ознакою виконуваної роботи (процесу). За таких умов технологічна ділянка міститиме всі верстати, які виконують одну й ту ж стадію операційного процесу, а також на ній уміщатимуться всі працівники, які їх обслуговуватимуть.

Лінійне, або потокове, планування застосовується у масовій опе­раційній або в системі з безперервним процесом, де кожен виріб фактично проходить ті ж самі операції обробки.

Фіксоване позиційне планування реалізується переважно під час виконання проектів, наприклад будівельних.

Важливо зазначити, що, по-перше, хороший план розміщення обладнання може істотно відбитися на безпеці, ефективності та моти­вації працівників, у той час як поганий призведе до зайвого витрачання виробничих площ, втрат часу, а інколи навіть може завдати серйозної шкоди.

При складанні плану розташування обладнання слід враховувати такі фактори та обмеження:

-доступний простір.

- безпечність

-раціональність

-організація комунікацій

-гнучкість

Проектування робіт передбачає точне визначення змісту кожного виду роботи в організації та опосередковано - порядок розподілу роботи в ній. Який би ступінь автоматизації не застосовувався в операційній системі, завжди залишиться потреба в людських ресурсах. Проектуючи роботи, необхідно враховувати соціальний (поведінські принципи) і економічний (принципи економічної ефективності) аспекти.

Під час проектування робіт важливим є нормування праці, яке дає можливість організувати операційний процес у просторі та часі. При розробці операцій визначають оптимальний метод виконання завдання. Нормування праці полягає у визначенні часу, який необхідний для виконання тієї чи іншої роботи. Очікуваний час виконання роботи називається нормою часу, яка вказується або у вигляді часу, що витрачається на одиницю продукції, або у вигляді кількості виробів, вироблених за певний період.

6.1.Особливості планування операцій

Метою роботи операційного менеджера є максимально ефективне задоволення запитів споживачів. При цьому його завданням е досягнення балансу між завантаженням виробничих потужностей та споживчим попитом, що здійснюється завдяки реалізації функції планування операцій.

За ознакою терміну планування розрізняють такі види планів: довгострокові, середньострокові та короткострокові.

Зокрема, довгострокове планування, яке планує загальну виробничу потужність організації, зазвичай здійснюється на термін понад року. Середньострокове. що охоплює період від 6до18місяців. Його метою є досягнення найліпшого загального балансу між завантаженням і попитом Короткострокове - розраховане на термін від одного дня до б місяців, зазвичай з розбивкою на тижні, передбачає складання робочих графіків подій.

Сукупне планування передбачає перетворення річних та квар­тальних планів у детальні плани, які визначають обсяг продукції та використання трудових ресурсів для середньострокового періоду (від 6 до 18 місяців).

Загалом виділяють такі стратегії реагування на зміни попиту, в яких використовуються три змінні величини: робоча сила, робочий час, обсяг матеріальних ресурсів і резервів виробництва.





Дата публикования: 2014-12-28; Прочитано: 306 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...