Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Природа, історичний розвиток операційного менеджменту та його місце в загальній системі менеджменту



Природа, історичний розвиток операційного менеджменту та його місце в загальній системі менеджменту.

В Основу продуктивної діяльності покладена мета щодо задоволення певних потреб людини.

Ключовим терміном у операційному менеджменті £ поняття «операції» І продукування певних матеріальних або нематеріальних цінностей (товарів чи послуг). А термін «операції» включає не тільки виробництво товарів, а й надання послуг. Можна констатувати, що усі організації мають функцію операцій, або операційну функцію інакше вони просто не можуть існувати та розвиватися.

Операційну функцію можна тлумачити як дії. в результаті яких виробляються товари та надаються послуги, що призначені для спо­живання у зовнішньому середовищі. Доцільно відзначити, що в сучасній економічній літературі є досить розповсюдженим поняття «виробничий менеджмент», утім термін «операційний менеджмент» не отримав належного висвітлення, особливо у вітчизняному викладенні. Це все-таки є незаслуженим відносно цього основоположного поняття в теорії менеджменту.

Доцільно використовувати поняття «операційний менеджмент», яке е ширшим за поняття«виробничий менеджмент» і передбачав управління будь-якою підприємницькою діяльністю (у виробництві, громадському харчуванні, готельному господарстві, банківському обслуговуванні, страховому бізнесі, торгівлі тощо) на рівні управління здійсненням деяких функцій, процесів, які складаються з певних частин - операцій.

Так за визначенням Й.С. Заводського, «операційний менеджмент — менеджмент виробничих процесів, що перетворюють сировину на послуги». Найповніше визначення дають американські економісти-дослідники.

Російські економісти дотримуються думки, що «операційний менеджмент є діяльністю, яка відноситься до створення товарів і послуг шляхом перетворення ВХОДІВ (необхідних ресурсів усіх видів) у виходи (готові товари, послуги)». Таке визначення хоч і розкриває механізм операційної функції, проте не мас жодних ознак належності операційного менеджменту до управлінської діяльності.

Операційний менеджмент має відношення до однієї із базових функцій будь-якої організації - операції«головний зміст якої полягає в діяльності щодо створення товарів і надання послуг.

Особливістю операційного менеджменту, яка визначає його фун­кціональне навантаження, є спрямованість на вирішення повсякденних завдань основної діяльності (наприклад, у торгівлі це «закупівля товарів, управління запасами, формування торгового асортименту, рекламні кампанії; у виробництві - регулювання виробничого процесу, транспортування, профілактичний ремонт тощо), які забезпечують досягнення стратегічних цілей функціонування підприємства. Саме тому успішна реалізація таких завдань вимагає щоденного чіткого моніторингу операційного процесу з боку операційних менеджерів, насамперед - низової лінійної ланки.





Дата публикования: 2014-12-28; Прочитано: 941 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...