Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Сутність,структурна побудова та класифікаційні підходи до операційних систем



операційна система-це відкрита самостійна система, головне призначення якої полягає у створенні належних умов для задоволення потреб кінцевого споживача в товарах або послугах.

На функціонування операційної системи впливають фактори зовнішнього середовища, яке представлене в цьому випадку як чинник, що впливає на роботу організації ззовні, і фактори, які діють всередині підприємства., проте перебувають за межами операційної системи.

Підсистема забезпечення виконує завдання щодо придбання затратних ресурсних факторів, які уособлюються в понятті «вхід» системи організації.

Підсистема забезпечення виконує необхідні функції щодо за­безпечення ритмічної роботитрансформуючої підсистеми на підставі інформації про стан її діяльності та з урахуванням цілей, планів, нормативів, а також підтримання на необхідному рівні запасів товарів, матеріалів.

Саме тому головною метою підсистеми є систематичне здійснення технічного обслуговування.

Підсистему планування та контролю можна впевнено назвати координаційним центром функціонування операційної системи

На наступному етапі функціонування підсистеми планування та контролю операційні менеджери повинні опрацювати великий обсяг складної інформації щодо стану діяльності підпорядкованих підсистем.

Специфіка операційної системи визначається:

• складом устаткування та приладдя;

• організацією робочих місць:

• складом і кваліфікацією працівників;

• особливостями системи менеджменту.

Виділяють такі класифікаційні підходи до операційних систем.

1. За особливостями технологічного процесу виокремлюють:

• виштовхуючі операційні системи, які характеризуються надходжен­ням виробу на наступну ділянку обробки, незалежно від готовності останньої прийняти виріб. Ініціатором руху деталей є поточна ділянка обробки;

• витягуючі операційні системи, що передбачають щільнішу коорди­націю роботи ділянок та орієнтовані на потреби в ресурсах на наступній стадії обробки, адже оброблені вироби послідовно, в міру необхідності, «витягають» із попередньої ділянки. Ініціатором руху деталей є наступна ділянка обробки.

2. Вирішальною ознакою класифікації операційних систем є тип переробної підсистеми. Відповідно до цієї ознаки виділяють такі операційні системи;

· із одиничною переробною підсистемою;

· із серійною переробною підсистемою:





Дата публикования: 2014-12-28; Прочитано: 1872 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...