Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Аналітичні методи



Під аналітичними процедурами розуміють дослідження та оцінку даних шляхом порівняння з іншою інформацією, що має відношення до предмету. Аналітичні методи застосовують тільки тоді, коли очікується наявність зв’язку між окремими показниками.

Аналітичні методи широко використовують для дослідження і порівняння фінансової і нефінансової інформації, в тому числі, порівняння планових показників з фактичними цифрами. Рівні види аналізу можна згрупувати наступним чином.

-Загальна перевірка на достовірність – застосування даних, отриманих із внутрішніх та зовнішніх джерел, для оцінки залишку або суми з точки зору вірогідності. Наприклад, ви можете приблизно розрахувати розмір відсотків, нарахованих на залишок по рахунку клієнта, на основі середньомісячної суми залишку на його рахунку та середньомісячної ставки відсотків, а потім порівняти ваші теоретичні розрахунки з відсотками, фактично нарахованими на залишок по рахунку.

-Аналіз тенденцій – аналіз порівнюваних даних протягом певного періоду часу для визначення тих періодів, що не підпадають під загальну тенденцію.

-Аналіз коефіцієнтів – аналіз взаємозалежності між двома або трьома фінансовими покажчиками. Наприклад, аналіз залежності затрат на оплату праці від кількості працюючих. Аналіз коефіцієнтів втрачає ефективність, якщо проводиться порівняння за певний період часу (наприклад, по методу аналізу тенденцій).

-Бізнес аналіз – оцінка обгрунтованості та ступеня достовірності певної фінансової інформації на основі власного знання особливостей бізнесу та банківських продуктів.

Успіх застосування аналітичних методів під час аудиту та корисності отриманих результатів залежить від ряду чинників:

· можливості отримання роз’яснень стосовно тенденцій та виявлених винятків з загального правила;

· достатньо глибокого розуміння внутрішніми аудиторами особливостей роботи даного департаменту, щоб бути здатними дати самостійну оцінку коефіцієнтів, тенденцій та іншої інформації з належною глибиною та розумінням перспективи;

· достовірності даних, що були використані як вихідні при проведенні аналізу.

· аналітичні методи втрачають свою ефективність в умовах високої інфляції, за винятком тих випадків, коли в розрахунках в якості однієї із змінних величин використовуються обгрунтований індекс інфляції.





Дата публикования: 2014-12-25; Прочитано: 175 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...