Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Де зароджувався етикет



Англію і Францію називають звичайно: "класичними країнами етикету". Однак, батьківщиною етикету назвати їх ніяк не можна. Грубість звичаїв, неуцтво, поклоніння грубій силі і т.п. в XV столітті госодствуют в обох країнах. Про Німеччину і інші країни тодішньої Європи можна взагалі не говорити, одна лише Італія того часу становить виняток. Облагороджування вдач італійського суспільства починається вже в XIV столітті. Людина переходила від феодальних звичаїв до духу нового часу і цей перехід почався в Італії раніше, ніж в інших країнах. Якщо порівнювати Італію XV століття з іншими народами Європи, то відразу ж впадає в очі більш високий ступінь освіченості, багатства, здатності прикрашати своє життя. А в цей же час, Англія, закінчивши одну війну втягується в іншу, залишаючись до середини XVI століття країною варварів. У Німеччині лютувала жорстока і непримиренна війна гуссітов, дворянство неосвічене, панує кулачне право, вирішення усіх суперечок силою. Франція була поневолена і спустошена англійцями, французи не визнавали ніяких заслуг, крім військових, вони не тільки не поважали науки, але навіть гребували ними і вважали усіх вчених найнікчемнішими з людей.

Коротше кажучи, у той час як вся інша Європа потопала в міжусобицях, а феодальні порядки трималися ще в повній силі, Італія була країною нової культури. Ця країна і заслуговує по справедливості бути названою батьківщиною етикету.

Кожен гість, приймаючи участь у банкеті за типом шведський стіл, повинен самостійно вибрати ті страви і та кількість їжі, які йому сподобаються, взяти тарілку, прилади в ліву руку, правою накласти їжу і віднести на свій стіл. Хліб і булочки прийнято класти на окрему пиріжкову тарілку, яку зазвичай ставлять ліворуч від закусочної тарілки з основною їжею.

Використані прилади після трапези кладуть на брудну тарілку паралельно один одному: спочатку ніж лезом до вилки, потім вилку увігнутою стороною на дно тарілки. Це своєрідний знак офіціантові, що гість закінчив є. Офіціант може прибрати посуд, або гостю потрібно самостійно віднести брудні тарілки і прилади на спеціально обладнаний для цих цілей стіл. І знову, при бажанні, вибрати інші страви і закуски, десерти.

Відразу накладати всі страви в одну тарілку вважається моветоном. Можна підходити до шведського столу скільки завгодно разів. Однак набирати їжу про запас на винос не прийнято. Вважається поганим смаком приходити до столу в домашній або пляжному одязі. За правилами етикету ресторан необхідно відвідувати в діловому або міському костюмі, в особливо урочистих випадках - у вечірньому вбранні.

Якщо ви любите рибу, то прийнято починати їжу з риби. Але брати краще небагато. Ви поклали, припустимо, два шматочки риби: солоної і копченої, одну шпротіну, сіли за окремий стіл, поставили тарілку, поклали прилади, вилка ліворуч увігнутою частиною на скатертини, ніж - праворуч, лезом до тарілки. Майже у всіх країнах прийнято натщесерце, перед сніданком, вилити трохи натурального соку. Взяли келих, налили собі сік. На маленьку тарілочку для хліба поклали шматок хліба, булочку, знову поставили на стіл, який ви зайняли для свого сніданку. Перед тарілкою поставили сік, а ліворуч від закусочної тарілки - маленьку тарілочку з хлібом або булочкою. Після цього ви сіли, випили сік, потім взяли два прилади і почали їсти. З'їли те, що поклали собі на тарілку. Прилади після того, як ви поїли, кладуться паралельно. Спочатку ніж, потім вилка. Ніж лезом повернутий до вилки, вилка увігнутою частиною - на тарілці. Паралельно покладені прилади - знак офіціантові, що ви закінчили їжу. Використану тарілку у вас або забере офіціант, або ви її відносите самі на стіл для брудного посуду. Підійшли знову до столу з їжею, взяли чисту тарілку, чисті прилади і знову кладете їжу на ваш смак. Це може бути шматок шинки, карбонату, мови і т.д., сюди ж кладеться приправа. Запам'ятайте! Приправа кладеться праворуч на тарілці, а відходи та кісточки від маслин, риби, м'яса потрібно, скориставшись виделкою, обережно покласти на тарілку у верхній лівий кут.

Після цього ви продовжуєте свій сніданок. Великі шматки ріжуться на шматочки, по одному шматочку наколюють на вилку - і в рот. Доїли. Якщо ви хочете покласти ще щось, може бути, трошки гарячого, ви можете прилади залишити на столі, на паперовій серветці, встати, взяти свою тарілку, підійти до столу і покласти собі в цю ж тарілку те, що вам подобається. Якщо ж ви їли щось з великою кількістю соусу - приправи і тарілка стала мокрою, неприємною, то її потрібно знову-таки покласти в брудний посуд, підійти і взяти чисту тарілку, покласти те, що ви хочете, знову сісти за стіл і продовжувати їжу. Коли ви остаточно закінчили тобто, знову поклали паралельно прилади, відсунули тарілку або віднесли її до брудної посуді.

До вас підійшла офіціантка і запитала: "Кава, чай?" Ви їй відповіли. Після того як вона подасть вам чай або кава, говорите: "Спасибі" і п'єте. Якщо в тому місці, де ви снідаєте, самообслуговування, ви повинні прибрати за собою брудний посуд самі - віднести її в спеціально відведене місце. Отже, підсумуємо. Що таке "шведський стіл"? Треба прийти, обов'язково взяти тарілку і два прилади, покласти трохи їжі, краще підійти другий, третій, в крайньому випадку вчетверте, але не можна накладати на одну тарілку різну їжу: і рибу, і шинку, і салат, і гаряче, і т. д.

Це некультурно, і це викликає не тільки неприємні асоціації, але іноді навіть і сміх. Так чинити не можна. Намагайтеся брати однорідну їжу. Якщо ви захотіли ще чогось з'їсти, потрібно ще раз підійти до столу. Можна додати тільки наступне. Іноді туристи і навіть відряджені після "шведського столу" (тут же все безкоштовно!) Беруть в кишені бутерброди з рибою, шинкою, ковбасою, фрукти. Цього робити не можна. Це негарно! Можна винести один апельсин. Нести його можна сміливо, нікуди не ховати. Але бутерброди, хліб, якісь залишки їжі загортати в серветку, розпихати по кишенях і сумках для вечора не рекомендуємо.

Також потрібно запам'ятати, що на "шведський стіл" приходити в спортивному одязі, в спортивного взуття, в халатах, у шортах, у майках - НЕ МОЖНА! На "шведський стіл" потрібно прийти в тому одязі, в якій після цього ви йдете на роботу або на прогулянку. А в домашньому вигляді ходити по готелю теж не можна

5 правил етикету "можна"

1. Якщо страву можна їсти виделкою, відмовтеся від інших приладів,

2. «За шведським столом» не накладайте на одну тарілку м'ясо, рибу та фрукти, краще підійти до столу кілька разів,

3. Почавши користуватися столовими приборами, вже не кладіть їх на стіл,

4. Чи не доїдайте останню ложку супу або залишки соусу: нехай щось залишиться на дні тарілки,

5. Закінчивши трапезу, покладіть ніж і виделку на тарілці паралельно, як стрілку годинника, відповідну 17.00.

5 правил етикету "не можна"

1. Сідати за стіл, тим більше братися за їжу, поки все не сядуть.

2. Заводити за столом розмова про політику, релігію і хворобах.

3. Піднімати з підлоги і класти на стіл випадково впав прилад.

4. Всупереч розхожій думці користуватися під час їжі зубочисткою. Краще

віддалитися для цього в туалетну кімнату.

5. Накручувати серветку на палець, розмахувати нею, складати з неї фігурки і залишати її після їжі на спинці стільця.





Дата публикования: 2014-12-25; Прочитано: 823 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...