Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Що таке шведський стіл?



Шведський стіл - вид обслуговування гостей за принципом фуршету.

Шведський стіл - найпопулярніший вид харчування, який практикується в дорогих готелях і на круїзних лайнерах, при офіційних прийомах і на великих корпоративних святах.

Харчування за типом шведський стіл - один з найпоширеніших і зручних видів харчування в готельних комплексах для обслуговування великих груп людей одночасно. При цьому на окремих столах по асортиментних групах викладені закуски, салати, гарячі страви, фрукти, соки, десерти, виставлені ємності з гарячими напоями. Поруч розташований стіл сервіровки, де стоять гори чистих порційних тарілок, чашок і склянок, лежать прилади - ложки, вилки і ножі, стопки паперових серветок. Окремо розташований бар, де представлені напої і ряди натертих до блиску чарок, стопок і фужерів.

Принцип дії гостя простий: необхідно зробити вибір страви, взяти тарілку, прилади і самостійно накласти собі порцію вподобаного страви, налити чай або кава, коктейль або сік. Бар обслуговує бармен, а офіціанти лише допомагають гостям у виборі та відпустці страв. У дорогих ресторанах при готелях або на корпоративних святах офіціанти обслуговують гостей і за столом, підливаючи напої та прибираючи брудний посуд.

По-шведськи цей вид обслуговування гостей при прийомі називається смергасброд, що означає в перекладі бутербродний стіл. Історично назва шведський стіл пішло від скандинавської традиції при прийомі великої кількості гостей виставляти всі страви відразу на одному довгому столі, де кожен запрошений міг побачити і оцінити меню і вибрати те, що йому подобається. З часом весь цивілізований світ прийняв на озброєння подібний досвід і став його застосовувати повсюдно на банкетах і фуршетах.

Ця універсальна форма прийому гостей не обмежує в спілкуванні, виборі страв, економить бюджет, підходить практично для будь-якого заходу. Саме шведський стіл є найпопулярнішим способом досита нагодувати гостей. При цьому демократичному способі проведення вечірки вишуканість страв і напоїв обов'язкове.

Традиція проведення прийомів у формі "обід-буфет" бере свій початок в Швеції. Таке походження добре знайомого нам назви "шведський стіл". Стіл, сервірований у вигляді буфетної стійки "по-шведськи", встановлюють біля стіни або посередині кімнати. Тут розміщують холодні і гарячі закуски, різні салати, соуси, хліб, кондитерські вироби. В окремо обладнаному барі рядами ставлять чарки, келихи, алкогольні та безалкогольні напої. Закусочні тарілки зазвичай розташовують стопкою, ножі та виделки розкладають на скатертини малюнком, в декількох місцях групами кладуть серветки. Столи, за якими розсідаються гості, ставлять окремо і не сервірують. На подібних заходах офіціанти обслуговують гостей у шведської лінії.

Шведський стіл використовується туристичними фірмами при організації всіляких поїздок. Зазвичай, приходячи на шведський стіл, ви платите фіксовану суму, яка не залежить від того, що і в яких кількостях ви з'їсте. За окрему плату подаються тільки вода, соки і алкогольні напої.

У ресторанному приміщенні на окремих столах виставлені різні холодні закуски, гарячі страви, десерти і фрукти. На кожному з цих столів приготовлена ​​стопка чистих тарілок, які ви і використовуєте при самообслуговуванні.

Наповнивши тарілку вподобаними вам стравами, ви сідаєте за окремий столик і спокійно приймаєте їжу. Якщо ж у вас виникло бажання отримати добавку, то слід знати деякі правила етикету, яких дотримуються шведські столи: з брудною тарілкою за добавкою не ходять! Використана посуд залишається на столі і, поки ви себе обслуговуєте, її прибирає офіціант.

Якщо ви хочете щось випити, вам варто звернутися до офіціанта, який запропонує карту вин і перелік безалкогольних напоїв, а потім виконає ваше замовлення.

Заварювати каву або чай повинні самі все необхідне для цього знаходиться на десертному столі.

Схема обслуговування за типом «шведського столу» групи з 15 дітей і 1 керівника:

1 - стіл для підносів; 2 - стіл для столових приладів;

3 - стіл для холодних і гарячих закусок; 4 - стіл для гарячих напоїв;

5 - обідні столи; 6 - серванти або підсобні столи

Мінімальна сервіровка на сніданок:

1 - закусочна тарілка, 2 - пиріжкова тарілка, 3 - закусочні прилади; 4 - чайна ложка; 5 - фужер; б - серветка

Мінімальна сервіровка на обід:

1 - їдальня тарілка, 2 - закусочна тарілка, 3 - пиріжкова тарілка;

4 - закусочні прилади; 5 - столова ложка; 6 - столові прилади;

7 - фужер; 8 - серветка

Мінімальна вечірня сервіровка:

1 - їдальня тарілка, 2 - закусочна тарілка, 3 - пиріжкова тарілка, 4 - закусочні прилади (ніж, вилка); 5 - столові прилади (ніж, вилка); 6 - фужер; 7 - чарка для вина; 8 - чарка для горілки; 9 - серветка.

Який соціалізм - такий і стіл. Їдять шведи не просто добре, а виключно добре, тому що всі продукти у них екологічно чисті. Завдяки теплому Гольфстріму середня температура навіть взимку рідко опускається нижче нуля, тому пшеницю і картоплю можна вирощувати де завгодно, хоч на крайній півночі країни. Знамениті шведські озера кишать різноманітною рибою, а ліси - звіриною. Лосі і козулі вільно розгулюють по Стокгольму. Взагалі, природу в Швеції не просто люблять, а обожнюють: улюблена розвага місцевих жителів - вибратися в ліс або в гори з наметом. А можна і без - скрізь, де потрібно, побудовані хатинки із запасом дров і спеціально обладнаним місцем для вогнища.

Найцікавіше, що "шведський стіл" шведам абсолютно не знайомий, вони вважають його дивиною і називають "європейським". Щоб побачити справжній шведський стіл (точніше, 150 одночасно накритих величезних столів) потрібно побувати в стокгольмської ратуші на щорічному грудневому банкеті з нагоди вручення Нобелівської премії.

Це стіл самообслуговування. Їдять стоячи або сидячи осторонь. Його проводять за кордоном в 19.00 і 21.00, а у нас в країні в години обіду. Такий прийом менш офіційний, ніж обід. Форма одягу залежить від конкретного випадку.

На столі, вкритому святковою скатертиною, холодні страви, закуска, гарно оформлені маленькі бутерброди. Все, що легко різати і мазати на міні-бутерброд - масло, паштет, холодець - можна ставити на стіл шматком, докладаючи до них ніж. На середину столу ставлять холодні соуси, хліб, салати, печиво, кондитерські вироби, прохолодні напої, соки, мінеральну воду.

Напої подають на стіл в глеках. Тарілки ставлять стопкою. Чарки і келихи теж розставляють так, щоб їх було зручно брати: по краях столу рядами або трикутниками. Закусочні тарілки ставлять одна на іншу. Ножі та виделки поміщають в декоративний посуд або розкладають малюнком по столу. Серветки кладуть групами в декількох місцях. Гості можуть два рази підходити до столу розкладу, щоб набрати їжу. В якості гарячого господиня може запропонувати чашку бульйону.

Холодні столи організовують і на конференціях, нарадах і на великих прийомах. Столи розташовують буквою «П» або «Т». В останньому випадку стіл накривається у приміщенні, де є і маленькі столики. Гості самі себе обслуговують. На столах стоять графини з горілкою, пляшки з вином і пивом, чарки, тарілки з хлібом. Спиртне й напої знаходяться в кінці столу, на буфетних столиках або в барах, за якими стоять офіціанти. Їх наливають правою рукою у фужер і відносять до столу. Попереджувальний чоловік приносить своїй супутниці те, що вона побажає, і тільки після цього приносить свої закуски і сідає поруч за столик. Учасники «шведського» столу ставлять тарілку на ліву руку, попередньо покриту серветкою, на неї кладуть (вигином вниз) виделку і ніж, їжу. Наповнивши тарілку, гості відходять від столу і розсаджуються за маленькими столиками.

У роки перебудови словосполучення "шведський стіл" міцно увійшло в наш словесний ужиток. Тепер будь-хто знає, що воно означає: таке обслуговування в кафе чи ресторані, при якому ти платиш наперед певну суму, а набираєш їжі, скільки захочеш (і скільки зможеш подужати). А от коли вперше "шведський стіл" з'явився в Росії?

Виявляється, сталося це 85 років тому - під кінець далекого вже 1915 року. Саме тоді якась Л.М.Сазонова, надихнувшись прикладом і досвідом скандинавських країн, відкрила в Петербурзі два ресторани "Турист". Там можна було, заплативши приблизно півтора рубля, набрати "досхочу все, що є на столі" - телятину, осетрину, заливне, салати, "редиску в сметані", "беф кропс", гарячі страви... На жаль, перший млинець виявився глевким: ресторани Сазонової закрилися рік по тому. Чи то війна зробила свій вплив, чи то і справді набирали страв "досхочу"...

Історію першого "шведського столу", та й взагалі історію ресторанної справи в Петербурзі, допитливий читач може знайти в нещодавно вийшла книзі Валентина Ковалевського "Душа діянням жива". Книга ця розповідає не тільки про минулі часи - навпаки, більша її частина присвячена сучасності. І це не дивно, адже автор її - не історик, а ресторатор, відомий у Петербурзі підприємець і громадський діяч.

І все ж нам в "Спадщині" найбільше цікава історична глава книги, написана автором спільно з Юрієм Пірютко. Можна сказати, що створена історія ресторанної справи в Петербурзі - і ця глава, на наш погляд, цілком заслуговує на те, щоб вийти в світ окремим виданням.





Дата публикования: 2014-12-25; Прочитано: 3331 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...