Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Банкет-чай



Банкет-чай проводять у другій половині дня, зазвичай в 16-18 ч. Триває банкет не більше 2 годин.

У центрі банкетного залу ставлять круглий, овальний або прямокутний стіл і стільці (крісла). Уздовж стін - дивани, крісла, а між ними 1-2 невеликих столика, накритих кольоровими скатертинами, для квітів, сигарет, попільничок і сірників.

Меню банкету-чаю складається з борошняних кондитерських виробів (торти, тістечка, солодкі пироги, печиво), шоколадних цукерок, шоколаду, варення, меду, цукру, фруктів, молока або вершків та ін. У меню бенкету іноді включають 1-2 солодких страви - желе, мус, крем, пломбір та ін.

Банкет-чай виглядає значно урочистіше, коли чай наливають з самовара. Самовар на таці ставлять на краю чайного столу або окремо на приставний стіл, накритий скатертиною. Зліва від самовара розташовують другий піднос, накритий серветкою, з чайними чашками, блюдцями і чайними ложками. На піднос перед самоваром трохи праворуч ставлять заварники чайники.

На накритий кольоровою скатертиною чайний стіл проти кожного місця гостя ставлять десертну тарілку, праворуч і ліворуч від неї розкладають десертні ножі та виделки, а при наявності в меню фруктів - фруктовий прилад (за десертною тарілкою), потім праворуч і ліворуч від тарілки розкладають десертні ножі і вилки.

В особливо урочистих випадках перед десертними тарілками ставлять келихи для шампанського. Фужерами чайний стіл не сервірують, так як до банкету ні мінеральної, ні фруктової води подавати не прийнято. Після цього на десертні тарілки розкладають полотняні серветки. Потім на столі розставляють (за 30-40 хвилин до початку бенкету) солодкі страви, різні борошняні кондитерські вироби. Солодкий пиріг або торт заздалегідь нарізають на порційні шматки. До всіх солодких страв, крім цукерок в обгортці і фруктів, подають спеціальні прилади для розкладання (лопатки, виделки, щипці та ін.) Розетки ставлять стопками по 5-6 штук у кожної вази з варенням, медом або джемом.

Дотримуються певну послідовність подачі страв та виробів: на початку пропонують солодкі страви, потім подають чай з борошняними кондитерськими виробами і останніми - фрукти, горіхи, цукерки.

Чашку чаю слід підносити до гостя правою рукою праворуч і ставити її перед ним, правіше десертного ножа, ручкою вліво від гостя.

При подачі солодкого страви замість десертною тарілки і приладів перед кожним гостем спочатку ставлять пиріжкову тарілку, накриту різьблений паперовою серветкою, з десертною ложкою (ручка повернута вправо від гостя). На тарілку встановлюють креманку з солодким блюдом. Потім офіціант прибирає використаний посуд, замінюючи її десертною тарілкою і приладами. Солодкі страви (крім морозива) можна розставити на столі і до приходу гостей (за 10-15 хв).

У меню бенкету-чаю можна включити кави. У цьому випадку на тацю з чайними чашками ставлять і кавові чашки з блюдцями і кавовими ложками, а поруч з заварювальні чайниками - кавник з гарячою кавою.





Дата публикования: 2014-12-25; Прочитано: 536 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.012 с)...