Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тоталітарні інститути



Відносно небагато з нас випробовують на собі дію потужного механізму, який Эрвин Гоффман назвав тоталітарним інститутом, позначивши їм соціальну установу, де люди відірвані від іншого суспільства і потрапляють під майже тотальний контроль посадовців, які цією установою управляють. Тоталітарними інститутами є учбові табори для новобранців, в'язниці, концентраційні табори, монастирі, деякі культові релігійні організації, деякі закриті учбові заклади.

Людина, що потрапляє до тоталітарної установи, стикається з церемонією деградації, спробою переробити його особа. З цією метою здійснюють такі процедури, як зняття відбитків пальців, фотографування, гоління голови, заборону мати "персональний набір" (коштовності, особливу зачіску, улюблений одяг, прикраси, що підкреслюють індивідуальність). Новачків можуть змусити роздягтися і піддати огляду (часто принизливому), після чого їм видають уніформу для позначення нового статусу. (Для ув'язнених частина церемонії деградації полягає в публічному зачитуванні вироку і відведенні в наручниках озброєними охоронцями.)

Тоталітарні інститути надзвичайно ефективні в позбавленні людей особистої свободи. Вони забезпечують ізоляцію людей (стіни, грати або інші загородження не лише утримують ув'язнених усередині приміщення, але і не дають увійти стороннім); пригнічують раніше існуючі статуси (їх мешканці дізнаються, що їх колишні ролі чоловіка, батька, робітника або студента нічого не означають і що значення має тільки їх нинішня роль); пригнічують норми "зовнішнього світу", замінюючи їх власними правилами, цінностями і тлумаченнями; строго стежать за повсякденним життям людей (їда, сон, туалет, відпочинок - усе регламентовано), що знаходяться в них; контролюють інформацію, сприяючи формуванню у людей певних ідей і особливої картини світу. У тоталітарних установах існує система заохочень і покарань: в умовах позбавлень сон, телепередача, лист з будинку, додатковий пайок або навіть сигарета є потужними засобами заохочення. За порушення правил часто карають жорстоким чином, наприклад, поміщаючи того, що провинилося в ізолятор, поодиноку камеру або закриваючи очі на зведення рахунків між ув'язненими.

Ні для однієї людини перебування в тоталітарній установі не проходить безслідно, впливаючи на його сприйняття світу. Багато хто з тих, хто пройшов через табори новобранців, розповідає про них як про найзначніші випробування в житті, а з течією років, що згладжують враження від порядків, що панують там, можуть згадувати про них навіть з ніжністю. Табір для новобранців жорстокий, але їх перебування в нім недовго. На відміну від нього в'язниця жорстока тривалий час, і мало хто з колишніх ув'язнених згадує про в'язницю з любов'ю.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 135 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...