Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Змістовий модуль 2. Аналіз фінансового стану підприємства



Тема 3. АНАЛІЗ АКТИВІВ ПІДПРИЄМСТВА

Завдання та джерела аналізу активів. Загальна оцінка активів підприємства в цілому і в розрізі їх видів (груп). Оцінка обсягу, складу, структури і тенденцій зміни основного капіталу. Вивчення обсягу, складу та структури оборотних активів. Дослідження оптимальності структури активів. Поняття «лівостороннього ризику».

Аналіз матеріальних оборотних активів за обсягом, складом і структурою. Виявлення непотрібних (зайвих) запасів та визначення шляхів їх скорочення. Дебіторська заборгованість: суть і класифікація. Аналіз дебіторської заборгованості за обсягом, складом, структурою, якістю за даними синтетичного і аналітичного обліку. Оцінка складу, структури, динаміки та рівня участі грошових активів в оборотних активах. Аналіз оборотності оборотних активів. Показники ефективності використання оборотних активів. Аналіз оборотності запасів підприємства. Аналіз показників оборотності грошових активів і дебіторської заборгованості.

Тема 4. АНАЛІЗ ДЖЕРЕЛ ФОРМУВАННЯ КАПІТАЛУ ПІДПРИЄМСТВА

Характеристика джерел формування капіталу. Завдання та інформаційне забезпечення аналізу. Загальна оцінка рівня, складу та динаміки джерел капіталу. Поняття фінансового ризику. Ціна та структура капіталу. Дослідження оптимальності структури капіталу. Поняття фінансового важеля та його практичне застосування.

Аналіз власного капіталу та оцінка його прибутковості. Розрахунок показників: власний основний капітал, власний оборотний капітал та їх економічна інтерпретація.

Аналіз стороннього капіталу: оцінка обсягу, структури, форм залучення та ефективності використання. Аналіз складу, структури, кредиторської заборгованості підприємства, оцінка кредиторської заборгованості в розрізі кредиторів та за термінами погашення.

Тема 5. АНАЛІЗ ГРОШОВИХ ПОТОКІВ

Економічна суть руху грошових коштів підприємства та класифікація його видів. Аналіз грошових потоків: оцінка динаміки позитивного та негативного грошових потоків та вивчення методів їх збалансованості. Чистий грошовий потік як важливий показник діяльності підприємства та індикатор рівня збалансованості його грошових потоків. Факторний аналіз руху грошових коштів. Оцінка відносних показників ліквідності та ефективності грошового потоку. Система заходів, які сприяють збалансованості грошових потоків в коротко та довгостроковому періодах.

Тема 6. АНАЛІЗ ЛІКВІДНОСТІ ТА ПЛАТОСПРОМОЖНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА

Суть понять: “ліквідність активу“, “ліквідність балансу”, “ліквідність підприємства”. Платоспроможність та показники її оцінки. Взаємозв’язок між показниками ліквідності і платоспроможності. Причини неплатоспроможності підприємства та система заходів щодо їх усунення.

Тема 7. АНАЛІЗ ФІНАНСОВОЇ СТІЙКОСТІ ПІДПРИЄМСТВА

Значення та завдання аналізу. Система показників фінансової стійкості, алгоритми їх розрахунку та оцінка досягнутого рівня і динаміки. Оцінка забезпеченості активів власним оборотним капіталом, з’ясування причин нестачі та оцінка наслідків. Систематизація факторів, що зумовлюють кризовий стан фінансового розвитку підприємства та розробка заходів фінансової стабілізації. Формування системи показників-індикаторів для оцінки загрози банкрутства.

Тема 8. АНАЛІЗ КРЕДИТОСПРОМОЖНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА

Суть поняття “кредитоспроможність”, значення та завдання аналізу. Система показників та методика їх оцінки. Використання прийомів комплексної рейтингової оцінки в аналізі кредитоспроможності суб’єктів господарювання.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 328 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...