Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Петро Могила – видатний діяч української культури



Петро Могила - київський митрополит (1596 - 1647). Батько його був спершу господаремВалахії(1601-1607), потім Молдавії (1607-1609). У 1612 р. Могилам, після поразки від Кантемира Мурзи, довелося втікати до Польщі, де у них були сильні і багаті родичі. У Львівському братському училищі Петро здобув освіту в строго православному дусі, рішуче ворожій унії. Він закінчив свою освіту подорожжю за кордон, де слухав лекції в різних університетах. Вільно володів латинською і грецькою мовами.

Заснування школи. Могила, не бажаючи ні в чому покорятися митрополитові, влаштував окремо від києво-братської школи при Київській Лаврі вище училище "для викладання вільних наук на грецькій, слов`янській і латинській мовах" (1631); але коли братчики визнали його захисником і опікуном своєї школи і підпорядкували її виключно власті Константинопольського патріарха, Петро з`єднав свою лаврську школу з братською.

Обрання митрополитом. Митрополит київський Ісайя Копінський був визнаний позбавленим сану, а на його місце був вибраний П. Могила із збереженням лаврського архимандритства. "Деградування" Копінського і присвячення П. Могили відбулося у Львові (1633) і було здійснене Львівським єпископом як екзархом Константинопольського патріарха. Потім Петро Могила відправився до Києва, де його при в`їзді зустріли двома відомими панегіриками - від лаврської братії і братської школи. Після того, як Ісайя, не без боротьби, залишив свою кафедру, Петро приступив до відбирання від уніатів монастирів і церков, зокрема Софійського собору і Видубецького монастиря. Старовинну церкву Св. Володимира Спаса на Берестові він відновив і облаштував, а також церкву Трьох Святителів, яку віддав братському монастирю. У 1635 р. відриті були і очищені від розвалин залишки Десятинної церкви.

Видавнича справа. При своєму перебуванні митрополитом Петро Могила видав, між іншим, наступні книги: "Євангеліє Учительноє, повчання на святкові і недільні дні константинопольського патріарха Калліста" (1637; у 1616 р. це Євангеліє вперше було видане на західноросійській літературній мові); "Аїфологіон, тобто молитви повчання душеполезниє в душевну користь спудєєв" (1636); "Євхлогион, альбо молитвослов" (або требник; 1646). Петро Могила приготував до видання Катехізис для всіх православних християн; він піддавався обговоренню на Київському соборі 1640 р. і Ясському 1643 р., був розісланий для перевірки і схвалення східнимпатріархам, але надрукований був тільки в 1662 р., в Амстердамі, на грецькій мові. Заради крайньої потреби в подібній книзі Петром Могилоюбуло видано "Зібрання короткої науки про артикули віри православних католицьких християн" (1645). У видання Петром Могилою книги Опанаса Кальнофойського "Тeratupgema" (грец.) (1638) сам Петро доставив розповіді про чудеса печерських. У складанні різко-полемічного твору "Lithos" (грец.) Петро брав велику участь.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 1001 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...