Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Меценатська діяльність гетьмана Мазепи щодо розвитку української культури та мистецтва



Важливий внесок в духовно-культурну спадщину вніс гетьман Іван Степанович Мазепа (1687-1708). Надзвичайно багато зробив Мазепа для Києва, Переяслава та Чернігова. В Києві його коштом 1690 р. було зведено новий кафедральний собор із каменю при монастирі Св. Миколи, 1698-го при ньому ж – церкву Св. Богоматері, при Печерському – церкву Всіх Святих, при Братському – велику нову церкву Св. Єпіфанії. Його пожертвами та зусиллями в 90-х рр.. було реконструйовано Софіївський кафедральний собор у Києві, обнесено кам’яною огорожею Печерський монастир – вельми дорогий захід на ті часи, зроблено прибудову й позолочено баню церкви Вознесіння Марії при тому ж монастирі. Києво-Братський монастир на початку 1690х років збудував на кошти гетьмана І. Мазепи величезну Богоявленську церкву, а в роки 1703-1704 – велику кам’яницю для Академії також на пожертву І. Мазепи. Досить сказати, що Іван Мазепа побудував 4 нові великі київські церкви, розбудував 5 інших величавих будов старокнижної доби і закінчив будівництво 3 церков, розпочате його попередниками.

Розуміючи значення шкільництва, І. Мазепа особливо дбав про найвище огнище освіти – Академію в Києві. Його заходами Академія була зреформована на зразок західноєвропейських вищих шкіл. В добу Мазепи друкарство на Україні доходило до найвищої ступені розвитку. Перед друкарського уміння веде Печерська Лавра в Києві, що на той час вважалася найкращою друкарнею цілого слов’янства і цілої Східної Європи. В Києві видавалися стоні поважних книг релігійного і світського змісту, прегарно оформлених і старанно зредагованих, часто друкованих у двох фарбах та з чудовими гравюрами. Багато видань було спеціально підтримано гетьманським урядом. Не було це лише звеличенням його земних діл, але звеличуванням Божого слова і святих книг. Більшість з них мали окремі присвяти або бодай згадки про гетьмана І. Мазепу. Вклав І. Мазепа кошти в різні видання, допомагав людям, що займалися літературною діяльністю. Піклувався І. Мазепа й про інших діячів культури, мистецтва. Як високоосвічена людина, Іван Степанович Мазепа розумів величезне значення освіти для соціального й національного визволення українського народу, і зробив вагомий внесок у цьому напрямку. Він прагнув до того, щоб в Україні були вищі та інші навчальні заклади. Український гетьман усвідомлював необхідність підготовки освічених, культурних діячів, свідомої національної інтелігенції, піклувався про освіту й культуру в Україні, підтримував найтісніші зв'язки з Київською академією.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 751 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...