Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Культура первісного суспільства на землях України




У кам'яному віці вирізняють такі періоди:
Палеоліт - найдавніший період кам'яного віку. Завершився 35-33 рр. до н.е.
Мезоліт - перехідна доба між палео- і неолітом. В Європі цей період датований - 10-7 тис. років до н.е.
Неоліт - доба пізнішого кам'яного віку, завершальна стадія використання кам'яних знарядь праці. Культури неоліта датуються 6-3 тисячоліттями до н.е. Важливіша риса - перехід від привласнюючої до добичної економіки.
Енеоліт - мідно-кам'яний вік, доба переходу від кам'яного до бронзового. З IV тисячоліття до н.е. мідні й бронзові знаряддя починають витискувати кам'яні.
Палеоліт розділяється на ранній та пізній. Ранній палеоліт поділяється на олдовайську, шельську, ашельську, мустьєрську культурні епохи.
В межах України винайдені пам'ятки ашельської епохи під Житомиром, на Закарпатті
Мустьєрська культура в Україні представлена в Криму (печери Кіїк-Коба, Старосілля).
Пізній палеоліт характеризується появою Людини розумної. Пізній палеоліт поділяється на: ориньякську, солютрейську, мадленську культури. На території України відомо кілька сот стоянок пізнього палеоліту. Поступово складалися релігійні вірування, звичаї, мистецтво.

Мистецтво носило прикладний та образотворчий характер (браслети з бивня мамонта, статуетки жіночих божеств).
Доба мезоліту поділяється на кілька типів культур:
– вильтонська (Схід та Південь Африки) - знаряддя збереглися до XIX ст., керамічний посуд;
– капсийська (Північна Африка, страни Середземномор'я) - IX-V тис. до н.е.;
Мезоліт на Україні поділяється на ранній (IX-VIII тис. до н.е.) та пізній (VII-VI/V тис. до н.е.). Люди навчилися виготовляти мікролітичні знаряддя (наконечники списів, стріл). З'являються знаряддя для обробки дерева - кремінні сокири, тесла. Важливим досягненням було винайдення лука і стріл. Полювали на оленів, биків-турів, коней, бізонів. До типу пізнього мезоліту належить так звана донецька культура (Північний Схід України).
Культура епохи неоліта характеризується переходом від привласнення продуктів природи через полювання, рибальство і збиральництво до виробництва продуктів харчування за допомогою знарядь праці. Культуру неоліта поділяють на дві групи: землеробів та скотарів і розвинених мисливців та рибалок. На території України відкриті культури прийшлих племен: культура дунайська (на Волині), Кріш та альфельдська (у Закарпатті).
Дніпро-донецька за своїм значенням і територією розселення - основна неолітична культура в Україні. Вона характеризується гребінцево-наколчастою керамікою. Горщики, мисочки - основні вироби. Населення займалося мисливством, рибальством, скотарством, землеробством.
Доба енеоліту в Україні датується IV-III тис. до н.е. Давні копальні мідної руди відомі в Донбасі в Артемівському районі. Основні заняття землеробство, скотарство. Винайдено колесо, з'являється колесний транспорт із запряженими биками. Поширюються прядіння і ткацтво, виникають гончарні печі, розвивається глиняна пластика та монументальна кам'яна скульптура.

У межах Східної Європи ця епоха датується II-I тис. до н.е. Бронзовий вік умовно поділяють на три періоди: ранній, середній, пізній. Основним заняттям цих культур були скотарство і землеробство. Серед свійських тварин поруч з рогатою худобою та свинею зустрічається кінь.
Залізний вік завершує історію первісного і раннє-класового суспільства. Залізо витіснило камінь. Залізний вік набагато коротший за попередні. На території України носіями культури залізної доби були кіммерійці (IX - перша половина VII ст. до н.е.). Кіммерійські поховання - головне археологічне джерело для вивчення історії і культури цього таємничого народу, оскільки поселень і міст після нього не залишилося.




Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 953 | Нарушение авторского права страницы



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...