Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Перекладна та оригінальна література Київської Русі



Література Київської Русі взяла початок з творів, які були перекладені з грецької мови. Напевне, більшість таких книг були церковними. Необхідність у них пов'язана із запровадженням на Русі християнства. Але поряд з церковною перекладалася, безперечно, і світська література - історичні, природничі, філософські твори, юридичні трактати, белетристика. Найпопулярнішими були романи фантастичної тематики: " Александрія" - опис завоювань Александра Македонського, " Повість про індійське царство ", " Троянська війна ", " Слово про премудрого Акіра ", " Стефаніт і Іхнілат " - "звіриний" епос та ін. Всі ці теми свідчать про живу зацікавленість таємничими країнами Сходу. Вся перекладна література знаходила місце в різнорідних збірниках під назвами " Пчола ", " Золотий ціп " та ін.

З оригінальних літературних творів найшвидше з'явилися проповіді українського духовенства. Перше місце серед проповідників по праву належить Іларіонові, першому митрополиту українського походження, який написав сповнений гуманістичних Ідей твір " Слово про закон і благодать". З поширенням християнства складалися описи життів святих - Ольги, Володимира, Бориса і Гліба, а врешті - " Печерський патерик " - збірка оповідань про київських угодників. Серед церковної літератури виділяється " Чтение о жизни й погублений... Бориса і Гліба " Нестора Печерського. Своєрідною відповіддю на запити давньоруського життя другої половини XI ст. були "Ізборники Святослава" 1073, 1076 рр. Видатним публіцистом вважають князя Володимира Мономаха, перу якого належить відоме "Повчання..." дітям.

Неоціненним надбанням стала складена на основі норм українського звичаєвого права законодавча пам'ятка - "Руська правда ". Ця збірка законів князя Ярослава і його наступників лягла в основу Литовського статуту і законодавства гетьманської доби.

Широкою популярністю на Русі користувалися твори Кирила Туровського. Його " Притча про людську душу і тіло " засвідчує опозицію автора до діянь Андрія Боголюбського. У " Слові про царя " автор закидає сильним світу, що вони піклуються лише про своє тіло, але не про душу.

Наприкінці XII ст. було написано " Слово о полку Ігоревім" - перлину давньоруської художньої літератури. Цей епос сповнений мистецькими описами природи, самого походу, відваги й мужності князів, фольклорними образами; всі картини сповнені чару високої поезії.

Першою ілюстрованою книгою, яка дійшла до нас, є " Остромирове євангеліє ", виготовлене у 1056 - 1057 рр. для новгородського посадника Остромира. Чудовою пам'яткою книжного мистецтва став " Радзивилівський літопис ", оздоблений 618-кольоровими мініатюрами, виготовленими у XV ст. з давньоруських оригіналів.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 8101 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...