Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Становлення та розвиток шкільної правової освіти (1991-2007 роки)____. Вивчення курсу правознавства націлювало вчителя на формування і розвиток навичок самоосвіти та самовихо­вання учнів



Вивчення курсу правознавства націлювало вчителя на формування і розвиток навичок самоосвіти та самовихо­вання учнів. Він мав навчити школярів навичкам, мето­диці пізнання, умінню аналізувати різні життєві ситуації, які несли у собі морально-правовий зміст.

Важливе місце у запропонованій ученими програмі посі­ли питання юридичної і моральної відповідальності непов­нолітніх і дорослих, показ причин та огидної суті таких злочинів, як крадіжка, хуліганство, наркоманія тощо [316].

Зміст програми дав можливість використовувати між-предметні зв'язки. Під час вивчення навчального матеріалу вчитель мав можливість проводити роботу над наскрізни­ми поняттями курсу: влада, держава, право, закон, право­ва держава, державний суверенітет, союзний договір, мо­раль, моральна і правова відповідальність, особа, громадя­нин, законність, суверенність, права людини [316].

З огляду на той час, у який була підготовлена ця про­грама, варто зазначити, що розподіл годин у ній був орі­єнтовним. Програма передбачала проведення як мінімум трьох повторювально-узагальнюючих уроків. Перший з них передбачав закріплення й узагальнення змісту пер­ших двох розділів. На ньому пропонувалося провести дискусію (бесіду) про поняття правова держава, особа, громадянин, правова культура. Два інших уроки пропо­нувалося присвятити питанням здійснення прав людини, дотримування законності всіма громадянами й організа­ціями (установами).

Разом із цим у програмі поглибленіше розглядалося за­конодавство УРСР, а для вивчення питань, пов'язаних із Декларацією про державний суверенітет України, розроб­кою нової Конституції республіки, Союзним договором були передбачені спеціальні заняття. Знаково, що історичні і культурні традиції народу України, його морально-правові норми мали місце під час опрацювання всіх тем програми.

Розробники цієї програми вважали, що основні вміння, які формувалися у процесі вивчення курсу, мали допомог­ти учням оволодіти основами правової культури. Школярі






Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 185 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...