Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Розвиток та функціонування підприємств в украіні



1.1. Роль і місце курсу в системі організації та управління підприємством і підготовці бакалаврів, спеціалістів та магістрів зі спеціальності «Менеджмент організацій».

1.2. Зміст, предмет і мета вивчення курсу.

1.3. Суб'єкти підприємницької діяльності.

1.4. Основні види та форми підприємництва, їх класифікація.

1.5. Загальні умови створення підприємства.

1.6. Особливості створення малого підприємства.

1.7. Статутний фонд підприємства і його державна реєстрація.

1.8. Статут підприємства і відповідальність суб'єктів підприємницької діяльності.

1.9. Організація договірних взаємовідносин у бізнесі.

1.1. Роль і місце курсу в системі організації та управління підприємством і підготовці бакалаврів, спеціалістів та магістрів зі спеціальності «Менеджмент організацій»

Менеджмент малих та середніх підприємств як навчальна дисципліна вивчає суть функціонування і управління малим та середнім бізнесом в умовах ринкових економічних відносин.

Дисципліна «Менеджмент малих та середніх підприємств», у відповідності до навчального плану підготовки бакалаврів зі спеціальності «Менеджмент організацій», є дисципліною за вибором вищого навчального закладу та викладається в п’ятому семестрі. Для контролю якості навчання студентів використовуються критерій: залік в п’ятому семестрі. За структурно-логічною схемою освітньо-професійної програми та вимогами освітньо-кваліфікаційної характеристики дисципліна викладається після таких базових дисциплін як «Основи менеджменту», «Операційний менеджмент», «Управління персоналом», «Організація праці менеджера».

Без всіх цих дисциплін неможливо сформувати базові знання про технології організації і управління підприємством взагалі і структуру малого та середнього бізнесу в цілому.

Також майбутньому менеджеру необхідно виконувати обов'язки керівника підприємства і вирішувати питання раціонального використання виробничих ресурсів, що обумовлює знання таких дисциплін «Основ підприємництва», «Економіка підприємства», «Основи права», «Статистика», «Економічна теорія», «Маркетинг», «Системи технологій», «Бухгалтерський облік і аудит», «Фінанси», «Гроші і кредит», і показників, які характеризують ефективність виробничої діяльності, а саме фондовіддачі, фондорентабельності, коефіцієнта обіговості оборотних коштів, показників зниження собівартості продукції, матеріаловіддачі, продуктивності праці, рентабельності, питань ціноутворення, кредитування і оподаткування.

Знання цих дисциплін при вивченні курсу "Менеджмент малих та середніх підприємств" повинні поглиблюватися і бути основою при управлінні на виробництві. Одночасно «Менеджмент малих та середніх підприємств» є базою для глибокого вивчення таких дисциплін рівня спеціаліст і магістр, як «Інвестиційний менеджмент», «Менеджмент організацій», «Стратегічний менеджмент», «Інноваційний менеджмент», «Управління проектами» та інших, що вивчаються у вищих навчальних закладах.

Роль малого та середнього бізнесу в умовах ринку постійно зростає, і без знань цих основ не може бути стабільного розвитку ринку. Звідси випливає роль цілеспрямованості вивчення курсу для формування ринкового мислення при підготовці спеціалістів економічного спрямування.

Всі ці питання мають бути основними при вивченні курсу, а саме:

- основи розвитку підприємництва в ринковій економіці:

- зміст та основні функції малого та середнього бізнесу;

- суб'єкти та організаційні форми підприємницької діяльності: регулювання підприємницької діяльності в Україні:

- основи розвитку малого та середнього підприємства;

- структура розвитку малого та середнього бізнесу в Україні та світі;

- технології створення та управління малим та середнім підприємством.

Тому перехід на ринкові відносини висунув на перший план важливу для сучасної економіки України проблему розвитку малого та середнього підприємства у всіх його формах. Проте процес цей відбувається не так легко, оскільки підготовлених фахівців у нас недостатньо. Світовий досвід показує, що незалежним підприємництвом (бізнесом) може займатися лише 5—10% самодіяльного населення. Також простежується тенденція, яка свідчить про те, що майже кожна третя самостійна фірма банкрутує.

Такі характерні риси малого та середнього підприємства і вимоги до нього викликають потребу якісної підготовки підприємця, який би вмів адаптуватися до потреб ринку, легко вирішувати будь-які питання. А для цього необхідні наукові теоретичні розробки.

Все це вимагає уважного вивчення курсу «Менеджмент малого та середнього підприємства» при підготовці спеціалістів зі спеціальності «Менеджмент організацій» у вищих навчальних закладах України, пам'ятаючи, що малий бізнес є необхідною умовою ринкових економічних відносин.

Виходячи з вищезазначеного видно, що вивчення цієї дисципліни необхідно для підготовки нинішніх спеціалістів: організаторів виробництва, менеджерів, підприємців, формуванні в них патріотизму й підприємницького мислення, пам’ятаючи, що основною умовою розвитку малого та середнього бізнесу є економічна свобода.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 413 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...