Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Теоретичні засади управління



Визначення понять «управління», «керівництво», «менеджмент»

Щоб забезпечити ефективність управління, необхідно перш за все знати його методологічні та теоретичні основи.

Спробуємо з'ясувати сутність та специфіку деяких управлінських понять, наприклад:

—управління;

—соціальне управління;

—управління в освіті;

—менеджмент;

—менеджмент в освіті;

—педагогічний менеджмент;

—керівництво.

Перш за все слід відзначити, що подані терміни вживаються як для назви відповідних галузей практики, так і для вивчаючих цю практику дисциплін.

За умов певних відтінків, що відрізняють значення термінів «ме­неджмент» і «управління», їх все ж можна розглядати як синонімічні у загальному контексті соціального управління.

Термін «управління» більш загальний, тому, як правило, поняття «менеджмент» вживається, коли:

—підкреслюється ефективність управління;

—йдеться про професійну діяльність керівника з відповідного ос­вітою (менеджер);

—йдеться про науку управління.

Різні підходи до визначення поняття «управління»

В. Г. Афанасьєв: «Управління — це передусім усвідомлена діяльність людини, яка переслідує свої цілі. І не просто діяльність, а той особливий її різновид, який пов'язаний із виробленням рішення, з організацією, спрямованою на втілення рішення у життя, з регулюванням системи відповідно до заданої мети, з підбиттям підсумків діяльності, з систе­матичним отриманням, переробкою та використанням інформації».

В. М. Шепель: «Сутність управління полягає в тому, що воно орієн­товане на забезпечення об'єктивних та суб'єктивних умов у такій про­порції і у такому поєднанні, що дозволяє досягти поставлених цілей. Управління — завжди влада».

Б. А. Гаєеський: «Процес управління є впорядкуванням системи». Філософський словник: «Управління — елемент, функція органі­зованих систем різної природи (біологічних, соціальних, технічних), що забезпечує збереження їх певної структури, підтримку діяльності, реалізацію їх програм і мети.

Г. В. Єльнікова: «Управління — це особливий вид людської діяль­ності в умовах постійних змін внутрішнього та зовнішнього середови­ща, який забезпечує цілеспрямований вплив на керовану систему для збереження і впорядкування ЇЇ в межах заданих параметрів на основі закономірностей її розвитку та дії механізмів самоуправління».

Б. М. Андрушків, О. Є. Кузьмін: «Управління — це цілеспрямована дія на об'єкт з метою змінити його стан або поведінку в зв'язку із змі­ною обставин».

/. Ф. Ісаєв: «Під управлінням взагалі розуміється діяльність, спря­мована на вироблення рішень, організацію, контроль, регулювання об'єкта управління відповідію до заданої мети, аналіз і підбиття під­сумків на основі дострокової інформації».

В. С. Лазарєв: «Управління — це безперервна послідовність дій, що здійснюється суб'єктом управління, в результаті яких формується і змінюється образ керованого об'єкта, встановлюються цілі сумісної діяльності, визначаються способи їхнього досягнення, розділяються роботи між її учасниками та інтегруються їх зусилля».

М. X. Мескон, Ф. Хедоурі, М. Альберт: «Управління — це процес планування, організації, мотивації і контролю, необхідний для того, щоб сформулювати і досягги цілей організації».

В. П. Жигалов, Л. М. Шимановська: «Управління — складний со­ціально-економічний процес. У широкому розумінні слова він означає вплив на процеси, об'єкти, системи з метою збереження їхньої сталості або переведення з одного стану в інший згідно з поставленими цілями».

Поняття соціального управління

Філософський словник: «Під соціальним управлінням розуміють вплив на суспільство з метою його впорядкування, збереження якостей, спе­цифіки, удосконалення і розвитку. Це необхідна властивість будь-якого суспільства і витікає з його системної природи, суспільного характеру

праці, необхідності спілкування людей у процесі праці та життя, обміну продуктами їх матеріальної та духовної діяльності».

А. Л. Свенцицький: «Соціальне управління — цілеспрямований, планомірний і систематичний інформаційний вплив суб'єкта управ­ління на його об'єкт з коригуючим врахуванням змін, що відбуваються в останньому».





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 634 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...