Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема 7. Кількісна теорія грошей та сучасний монетаризм



Програмна анотація та ключові питання лекції

Класична кількісна теорія грошей. Причини появи класичної кількісної теорії грошей. Внесок Ж. Бодена, Дж. Локка, Б. Даванзатті, Дж. Монтеріні у розвиток класичної кількісної теорії грошей. Концепція «нейтральності грошей» Д. Юма. Внесок І. Фішера у розвиток класичної кількісної теорії грошей.

Неокласичний варіант кількісної теорії грошей. Кон’юктурний варіант кількісної теорії грошей М.І.Туган-Барановського. «Кембріджська версія» кількісної теорії грошей. Внесок А. Маршалла, А. Пігу, Д. Робертсона у розвиток кількісної теорії грошей. Мотиви нагромадження грошей.

Внесок Дж. М. Кейнса в розвиток кількісної теорії грошей. Основні положення кейнсіанської версії кількісної теорії грошей. Концепція «керованих грошей» Дж. Кейнса. Норма процента та формування інвестиційного попиту на гроші. Формування спекулятивного попиту на гроші.

Сучасний монетаризм. Внесок М. Фрідмана у формування сучасного монетаризму. Основні положення сучасного монетаризму. «Грошове правило» М. Фрідмана. Сучасний кейнсіансько-неокласичний синтез у теорії грошей.

Грошово-кредитна політика України в перехідний період у світлі монетаристської теорії.

Завдання для підготовки до практичного заняття

У цій темі потрібно звернути увагу на кількісну теорію грошей, а саме на те, що вона є основною. Відповідно до цієї теорії вартість грошей і рівень товарних цін змінюють­ся залежно від кількості грошей в обігу: чим їх більше, тим ціни на товари вищі, а вартість грошей нижча, і навпа­ки. Пройшовши тривалий шлях свого розвитку, кіль­кісна теорія грошей поділяється на ранню та сучасну те­орії.

Треба з'ясувати, хто з фахівців зробив спробу чіткі­ше сформулювати взаємозв'язок різноманітних ключових факторів грошової і негрошової сфер щодо кількісної теорії грошей; вивчити версії, формули, які запропону­вав американський економіст І.Фішер,

MV = ∑ PQ,

де М — маса грошей, що знаходяться в обігу протягом певного періоду;

V — швидкість обігу грошової одиниці;

Р — ціна індивідуального товару, реалізованого за вка­заний період;.

Q — загальна маса товарів (фізична), що реалізуються за вказаний період.

Економісти Кембріджу запропонували таку формулу зв'язку маси грошей та цін:

M = kRP,

де М — касовий залишок (маса) грошей у економічних суб'єктів;

К — виробництво продукції у фізичному вираженні за певний період;

Р — середня ціна одиниці виробленої продукції;

K — частина КР.

Кембріджські економісти зробили висновок, що між М і Р існує зв'язок і на нього діє k.

Внесок у розвиток кількісної теорії грошей зробив і Дж. Кейнс. У теорії Дж. Кейнса обґрунтовано, що маса грошей пов'язана з масою доходу і нормою процента,

M = L1(q) + L 2(J),

де М — маса грошей;

q — загальний дохід;

j — дохід, який сформувався у зв'язку з нормою про­цента;

L1 і L 2 попит на гроші.

Питання практичного заняття:

1. Класична кількісна теорія грошей.

2. Неокласичний варіант кількісної теорії грошей. «Кембриджська версія»

3. Внесок Дж. М. Кейнса у розвиток кількісної теорії грошей.

4. Сучасний монетаризм як напрям розвитку кількісної теорії.

5. Сучасний кейнсіансько-неокласичний синтез у теорії грошей.

6. Грошово-кредитна політика України у перехідний період у світлі монетаристської теорії.

Основні поняття:

Дефіцитне фінансування – спосіб розширення сукупного попиту шляхом застосування державного регулювання. Зазвичай, це здійснюється шляхом перевищення державних видатків над доходами, наслідком чого є створення бюджетного дефіциту.

Інвестиції – придбання засобів виробництва з метою виробництва товарів для майбутнього споживання; придбання активів, наприклад, цінних паперів, депозитів у банках з метою утримування прибутку чи збільшення капіталу.

Капіталовкладення – витрати на придбання об’єктів основного капіталу.

Монетаризм – школа в економічній науці, яка ставить гроші у центр макроекономічної політики; базується на кількісній теорії грошей, що пов’язує рівень цін з кількістю грошей у народному господарстві країни.

Трансакція – операція, угода, що супроводжується взаємними поступками.

Фінансовий інструмент – засіб, який використовується урядом для досягнення своєї макроекономічної мети. Наприклад, державні видатки та оподаткування можуть розглядатися як інструменти, спрямовані на досягнення повної зайнятості.

Питання для самоконтролю:

1. Які основні положення монетаристської теорії грошей, у чому її відмінність від абстрактної теорії грошей?

2. У чому полягає сутність кількісної теорії грошей та її внутрішня єдність з номіналістичною теорією? Які напрями в кількісній теорії грошей Ви запам'ятали?

3. Які соціально-економічні події в історії Європи послугували базою для формування ідеї кількісної теорії грошей?

4. У чому полягають основні постулати класичної кількісної теорії грошей?

5. У чому полягає сутність "рівняння обміну" і хто його сформулював? Чому воно вважається найбільш виразним виявом кількісної теорії грошей?

6. До якого з напрямів кількісної теорії можна віднести американського економіста І. Фішера і чому?

7. Чим відрізнявся підхід "кембриджської школи" до аналізу кількісного фактора від класичної кількісної теорії І. Фішера?

8. Як можна формалізувати "передатний механізм" впливу грошей на реальну економіку в кейнсіанському трактуванні, в чому його новизна та недоліки?
9. Чому кейнсіанська доктрина має внутрішню інфляційну спрямованість?

10. Які події в соціально-економічному житті Європи сприяли появі кейнсіанства і які - його послабленню?

11. У чому полягає відмінність підходів до економічного регулювання представників сучасного монетаризму від підходів кейнсіанців?

12. Що таке "грошове правило" М. Фрідмана?

13. Що спричинило появу доктрини "сучасного монетаризму"?

14. У чому виявляється зближення позицій монетаристів і кейнсіанців та чи можливий їх синтез з позицій практики економічного регулювання?

15. На якому етапі перехідного періоду економічна та монетарна політики в Україні більше відповідали канонам кейнсіанської концепції і на якому - канонам монетаристської концепції? У чому ця відповідність проявлялась?

Тематика рефератів:

1. Абстрактні теорії грошей та їх сутність.

2. Внесок Дж. Кейнса у розвиток теорії грошей.

3. Кон’юктурний варіант кількісної теорії грошей М. Туган-Барановського.

4. Внесок М. Фрідмена в розробку монетарної теорії.

5. Сучасний монетаризм та його вплив на грошово-кредитну політику України.

МОДУЛЬ 2 «КРЕДИТ І БАНКИ»

ТЕМА 8.НЕОБХІДНІСТЬ ТА СУТНІСТЬ КРЕДИТУ

Програмна анотація та ключові питання лекції

Необхідність та сутність кредиту. Кредит як специфічний тип економічних відносин. Історія виникнення кредиту. Особливості кредиту як економічної категорії. Необхідність кредиту.

Теорії кредиту. Сутність натуралістичної теорії кредиту. Праці А. Сміта, Д. Рікардо, А. Тюрго, Дж. Міля, К. Маркса, А. Маршалла. Капіталотворча теорія кредиту. Праці Дж. Ло, Г. Маклеода, Й. Шумпетера, А. Гана.

Кредитні відносини: характеристика, структура, види. Сутність кредитних відносин. Суб’єкти і об’єкти кредитних відносин. Види кредитних відносин та їх характеристика. Основні ознаки кредитних відносин.

Принципи кредитування. Цільовий характер кредитування. Строковість передачі коштів кредитором позичальнику. Поверненість позичальником коштів кредитору в повному обсязі. Забезпеченість позички. Платність користування позиченими коштами.

Позичковий процент. Фактори, що на нього впливають. Позичковий процент як плата за користування позичковим капіталом. Норма позичкового процента. Макроекономічні та мікроекономічні фактори впливу на позичковий процент. Функції позичкового проценту.

Функції кредиту. Роль кредиту у ринкові економіці. Основні функції кредиту: перерозподільна, контрольна та стимулююча. Економічні межі кредиту. Взаємозв’язок кредиту та грошей. Роль кредиту в розвитку економіки.

Форми та види кредиту. Методологічні основи класифікації форм та видів кредиту. Основні форми кредиту. Класифікація видів кредиту за суб’єктами кредитних відносин, галузевою спрямованістю, за цільовим призначенням, термінами надання та організаційно-правовими ознаками. Характеристика основних видів кредиту.

Розвиток кредитних відносин в Україні. Історія становлення та розвитку кредитних відносин в Україні. Сучасний стан кредитних відносин в Україні.

Завдання для підготовки до практичного заняття

Однією з форм економічних відносин є кредит. Необхідність відносин зумовлена об’єктивними потребами суспільства. Для формування кредитних відносин потрібен ряд передумов: достатній рівень розвитку товарного виробництва, висока ефективність господарювання економічних агентів. Існування довіри між ними та наявність механізмів захисту прав кредитора.

Необхідно звернути увагу на нерівномірність круообороту капіталу та особливості її прояву на підприємствах із сезонним та несезонним характером виробництва. Важливо навчитись розрізняти методи перерозподілу коштів: фінансовий і кредитний. Потрібно засвоїти переваги та недоліки кожного з них, розібратись у сферах їх застосування.

Слід звернути увагу на притаманні відмінні форми кредитних відносин при різних етапах розвитку суспільного виробництва. Розуміння суті кредиту як форми руху вартості на зворотній основі пов’язане з вивченням еволюції кредитних відносин. Необхідно розібратись у відмінностях лихварського кредиту від кредиту в умовах капіталістичного способу виробництва, звернувши увагу на характер використання авансованих коштів, джерела і рівень плати за кредит і, особливо, на економічну роль кредиту.

Зверніть увагу на відповідність тих чи інших видів форм кредиту, постарайтесь зрозуміти роль кожного з видів кредиту в ринковій економіці. Особливо важливо зрозуміти фактори, що вливають на зміну ринкових ставок процента (у тому числі інфляції як альтернативної вартості), навчитись розраховувати норму процента, ознайомитись з методикою нарахування процентів за кредитами і депозитами.

Норма процента розраховується за формулою:

Д

Н = -------- х 100%

К

де Н – норма процента;

Д – дохід, отриманий на позичковий капітал;

К - сума наданого кредиту;

Сума простих процентів за депозитами і кредитами банків нараховується таким способом:

С х Т х П

К = -----------------

365 х 100

де К – розмір плати за користування коштами;

С – сума кредиту чи депозиту;

Т – термін користування;

П - процентна ставка.

Нарахування складних процентів (процент на процент) виглядає так:

FV = P (1+R) n

Де FV – розмір плати за користування коштами;

P - сума наданих коштів;

R – процентна ставка;

n – Кількість періодів.

На завершення вивчення теми розберіться у проблемах розвитку кредитних відносин в Україні, використовуючи матеріали лекцій, підручників, а також звернувшись до періодичних та спеціальних наукових видань.

Питання практичного заняття:

1.Сутність кредиту та економічні чинники його необхідності.

2. Економічні межи та закономірності руху кредиту.

3.Кредитні відносини та їх характеристика.

4.Основні принципи кредитування.

4. Форми та види кредиту.

5. Функції кредиту.

6. Позичковий процент та фактори, що на нього впливають.

7. Роль кредиту у розвитку економіки.

8.Основні риси розвитку кредиту в період переходу України до ринкових відносин.

Основні поняття:

Банківський кредит – кредит, який видається без забезпечення – лише під зобовязання повернути кредит. Надається, як правило, надійним позичальникам. Комерційні банки можуть надавати бланкові позики лише в межах наявних власних коштів.

Державний кредит – вид кредиту, при якому одним із суб’єктів кредитних відносин (як правило, позичальником) виступає держава.

Довгостроковий кредит – кредит, що охоплює позики, які надаються на строк понад 3 роки і призначені для формування основних фондів.

Економічні межі кредиту – межа відносин з приводу передачі вартості у тимчасове використання.

Економічні межі кредиту – межа відносин з приводу передачі вартості у тимчасове використання.

Емісійна функція кредиту – у сучасній економіці гроші виникають унаслідок банківського кредитування. Нестача платіжних засобів у економіці також може покриватись за рахунок розширення комерційного кредиту.

Контрольно-стимулювальна функція кредиту – контроль з боку кредитора над використанням коштів позичальником. З іншого боку, необхідність віддати кредит стимулює позичальника ефективніше використовувати кошти.

Кредит (лат. credo – вірити) – економічні відносини між юридичними та фізичними особами з приводу отримання позики в грошовій або товарній формі на засадах повернення, строковості, платності.

Кредитна експансія – комплекс заходів, спрямованих на розширення банківського кредитування (збільшення грошової пропозиції) і прискорення економічного зростання і застосовується при анти циклічному регулюванні економіки.

Кредитна рестрикція – комплекс заходів, спрямованих на скорочення банківського кредитування (зниження пропозиції грошей). Використовується для обмеження платоспроможного попиту і скорочення інфляції.

Лізинговий кредит – економічні відносини між юридичними особами, що виникають у випадку оренди майна і супроводжуються укладенням лізингової угоди.

Міжнародний кредит – вид кредиту, що обслуговує рух позичкового капіталу у сфері міжнародних економічних відносин.

Норма процента – співвідношення доходу на позичковий капітал з сумою наданої позики (вимірюється у процентах).

Питання для самоконтролю:

1. Поясніть походження кредиту як особливої економічної категорії. Назвіть суттєві риси, що відрізняють кредит від ін­ших економічних категорій.

2. Обґрунтуйте необхідність та можливість існування кре­диту в умовах ринкової економіки.

3. Які критерії покладені в основу класифікації форм і видів кредиту? У чому принципова відмінність між видами і форма­ми кредиту?

4. Які дві основні форми кредиту ви знаєте?

5. Сутність натуралістичної теорії кредиту.

6. Внесок К. Маркса у теорію кредиту.

7. Капіталотворча теорія кредиту.

8. Стадії руху кредиту.

9. Закономірності руху кредиту на мікро- і на макрорівнях.

10. Взаємозв’язок кредиту і грошей.

11. Чому функція перерозподілу кредиту є основною? По­ясніть механізм реалізації даної функції кредиту.

12. Чим обумовлена необхідність контрольної функції кредиту?

13. Назвіть аспекти регулюючої ролі кредиту.

14. Принципи кредитування. У чому полягає необхідність використання такого принципу банківського кредитування, як забезпеченість кредиту?

15. Що може бути заставою при наданні кредиту?

16. Назвіть чинники, що впливають на величину процент­ної ставки. Які з них є визначальними? Назвіть види процентних ставок?

17. Чим зумовлена важливість банківського кредиту в на­родному господарстві?

18. Яким чином інфляція впливає на кредит як джерело фор­мування основних і оборотних засобів господарюючих одиниць?

Тематика рефератів:

1. Теоретичні концепції кредиту: натуралістична та капіталотворча теорії

2. Економічні межі кредиту.

3. Міжгосподарський кредит, його межі та значення.

4. Лізинговий кредит та його значення у ринковій економіці.

5. Роль кредиту у становленні ринкової економіки України.

6. Розвиток кредитних відносин в Україні.

Тема 9. Види, функції та роль кредиту





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 969 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.016 с)...