Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема 3. Грошовий ринок



Програмна анотація та ключові питання лекції

Грошовий ринок. Визначення, як особливого сектору ринку, на якому здійснюється купівля та продаж грошей як специфічного товару, формуються попит, пропозиція та ціна на цей товар.

Традиційні поняття “продаж” і “купівля” грошей. Передача грошей від одного суб’єкта грошового ринку до іншого. Право власності на гроші в умовах функціонування рошового ринку.

Механізм купівлі-продажу грошей. Інструменти грошового ринку. Неборгові і боргові зобов’язання. Неборгові: зобов’язання з надання права участі в управлінні діяльністю покупця грошей, акції, деривативні інструменти, інші функціональні угоди (страхові). Боргові зобов’язання: депозитні зобов’язання, позичкові зобов’язання.

Попиту, пропозиції і ціни на грошовому ринку. Механізм урівноваження попиту і пропозиції на рошовому ринку. Суб’єкти грошового ринку: юридичні та фізичні особи, які здійснюють операції купівлі-продажу грошей.Операції з продажу грошей, з купівлі грошей і посередницькі.

Інституційна модель грошового ринку. Схему потоків грошей та інструментів між трьома групами економічних суб’єктів. Кредитори, позичальники, фінансові посередники. Сектор прямого фінансування, сектор опосередкованого фінансування. Канали фінансування: канал капітального фінансування, канал запозичень. Сектор опосередкованого фінансування, як спеціальний механізм реалізації зв’язків між кредиторами і позичальниками, банки та небанківські фінансово-кредитні установи. Інституційні ознаки грошових потоків за секторами грошового ринку: фондовий ринок; ринок банківських кредитів; ринок послуг небанківських фінансово-кредитних установ.

Ринок грошей, ринок капіталів. Поняття попиту на гроші. Попит на гроші і швидкість обігу грошей. Цілі та мотиви попиту на гроші. Мотиви попиту на гроші з боку економічних суб’єктів: трансакційний (операційний) мотив; мотив завбачливості; спекулятивний мотив. Поняття пропозиції грошей. Грошова емісія. Формування пропозиції грошей і його чинники. Графічна модель грошового ринку.

Завдання для підготовки до практичного заняття

Потрібно навчитися розрізняти поняття „ринок грошей” і „грошовий ринок”. Одним із основних завдань студента є чітке визначення суті грошового ринку та усвідомлення його взаємозв’язку з грошовим оборотом.

Під час вивчення цієї теми слід приділити увагу механізму фінансування. Навчитися розрізняти пряме і опосередковане фінансування.

При прямому фінансуванні діють два канали: капітальне фінансування, при якому продавець передає покупцеві акції (канал акціонерного фінансування); позики, коли гроші передаються кредитором позичальнику наперед визначений строк і під певний процент.

При опосередкованому (непрямому) фінансуванні між покупцем і продавцем є фінансовий посередник – юридична особа, яка сама купує гроші у продавців, а потім продає їх покупцям від свого імені. Посередниками при цьому виступають банки і небанківські фінансово-кредитні установи.

Звернути увагу на такі терміни: пропозиція грошей та їх кількість, яка є сьогодні вільною в усіх економічних суб’єктів, включаючи і податкові кошти, які пускає в оборот банківська система (це також явище грошового залишку); попит на грошовому ринку – прояв грошового залишку, що фінансується на якийсь момент; попит – намір чи бажання економічного суб’єкта мати відповідну суму грошей у вказаний момент (попит на гроші слід відрізняти від доходу, що є явищем грошового потоку).

У загальному попиті розрізняють дві його частини: поточна каса – частина, пов’язана з необхідністю здійснювати поточні витрати; частина попиту, яка формується як ліквідний актив. Ця частина залежить від дохідності активів і насамперед від норми процента, який склався на фінансовому ринку, зокрема процента на цінні папери (рис.2.).

Попит і пропозицію на грошовому ринку урівноважує процент, при певній величині якого всі гроші, запропоновані на ринок, знайдуть покупця. До зміни величини процента веде те, що увесь час змінюються попит і пропозиція грошей (рис. 2. і 3.). Стабільність процента, який є ціною грошей на ринку, - важлива передумова стійкості всієї економічної системи.

Питання практичного заняття:

1. Сутність та особливості функціонування рошового ринку.

2. Інституційна модель грошового ринку, структура грошового ринку.

3. Попит та пропозиція грошей.

4. Графічна модель грошового ринку, рівновага на рошовому ринку та процент.

5. Заощадження та інвестиції в механізмі грошового ринку

Основні поняття:

Грошовий ринок — ринок короткотермінових кредитів, а також ринок валют та благородних металів як доповнення до ринку корот­котермінових кредитів.

Грошовий ринок — це особливий сектор ринку, на якому здійснюється купівля-продаж грошей як специфічного товару.

“Дешеві” гроші — грошово-фінансова політика утримання процентних ставок на низькому рівні, що проводиться з метою стимулювання економічної діяльності шляхом зниження вартості кредитів та інвестицій.

“Дорогі” гроші — кредитно-фінансова політика, що допускає стримування отримання кредитів та високі процентні ставки по кредитах.

Інвестиції — придбання засобів виробництва з метою виробництва товарів для майбутнього споживання, придбання активів, наприклад, цінних паперів, творів мистецтва, депозитів у банках з метою отримання прибутку чи збільшення капіталу. Іпотечний кредит економічні відносини, що виникають з приводу надання кредиту під заставу нерухомого майна.

Капіталовкладення — витрати на придбання об'єктів основного капіталу. Ринок грошей — сектор грошового ринку, де об'єктом виступають короткострокові фінансові інструменти (до 1 року).

Ринок капіталу — сектор грошового ринку, на якому купуються продаються середньострокові та довгострокові кошти (більше 1 року). Суть пропозиції грошей полягає в тому, що економічні суб’єкти в будь-який момент мають у своєму розпорядженні певний запас грошей, які вони можуть спрямувати в оборот.

Попит на гроші — це запас грошей, який прагнуть мати у своєму розпорядженні економічні суб’єкти на певний момент часу.

Питання для самоконтролю:

1. Що таке грошовий ринок? Чому його називають умовним ринком?

2. Чим відрізняються операції купівлі – продажу на грошовому та на товарному ринках?

3. Які види інструментів використовуються на грошовому ринку?

4. Що таке боргові та неборгові інструменти грошового ринку?

5. Назвіть основні групи фінансових посередників.

6. Який механізм зв’язку між рівнем процентної ставки й обсягом маси грошей в обігу?

7. Які фактори спричиняють зміни в попиті на гроші?

8. Якою є залежність між зміною ставки процента та темпами інфляції?

9. Поясніть економічну сутність ринку грошей. Назвіть його основні сегменти.

10. Чим відрізняється грошовий ринок від ринку грошей, а ринок грошей – від ринку капіталів?

11. Як пов’язаний попит на гроші зі швидкістю обігу грошей?

12. Як залежить попит на гроші від середнього рівня цін, фізичного обсягу валового продукту та норми процента?

13. У чому полягає сутність пропозиції грошей?

14. Як впливає грошова емісія банків на пропозицію грошей?

Тематика рефератів:

1. Проблеми становлення та функціонування грошового ринку України.

2. Формування попиту на гроші, інвестиційна політика держави.

3. Проблеми «тінізації» грошового ринку.

4. Вплив центрального банку держави на формування і функціонування грошового ринку.

5. Емісійні операції центрального банку, формування пропозиції грошей.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 691 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...