Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Чай, кава, прянощі та приправи



Чай – тонізуючий напій, виготовлений з молодих верхівкових пагонів (флешей) вічнозеленої чайної рослини внаслідок її переробки.

Виділяють фабричні сорти чаю, які одержують внаслідок первинної переробки чайного листа, і торговельні – продукти купажування фабричних сортів, їх фасування і пакування.

Чай буває таких різновидів і типів:

– байхові (чорний, зелений, жовтий, червоний);

– пресовані – таблетковані (чорний і зелений) і кирпичний (зелений);

– екстраговані – у вигляді концентрованих рідких і сухих, швидкорозчинних (чорний, зелений).

За якісними показниками чай чорний байховий та зелений байховий ділять на такі ґатунки: буке, вищий, перший, другий, третій.

Чайні напої залежно від складу сировини можна поділити на фруктово-ягідні чайні напої і напої на основі суміші лікарсько-технічної сировини та інших добавок.

Кава являє собою насіння (зерна) плодів вічнозеленого кавового дерева, багатого алкалоїдом, кофеїном, ароматичними речовинами і хлорогеновою кислотою.

Кава розчинна являє собою висушений екстракт смаженої кави.

Кавові напої – порошкоподібні суміші з хлібних злаків (ячменю, вівса, пшениці, жита), цикорію, жолудів, каштанів, букових горіхів, плодів шипшини, ядер кісточкових плодів, какаовелли тощо.

Прянощі – це смакові висушені частини рослини, які містять ефірні олії, алкалоїди і глікозиди, що мають сильний пряний аромат, часто різкий пекучий смак.

Всі прянощі поділяють на класичні, які використовують з глибокої давнини і в більшості країн світу, і місцеві, з яких виділяють прянощі овочів і пряні трави.

Класичні прянощі поділяють залежно від того, яка частина рослини використовується в їжу на такі групи:

– насіння – гірчиця, мускатний цвіт;

– плоди – ваніль, перець (чорний, білий, духмяний, червоний), бадьян, кардамон;

– квіти і їх частини – гвоздика, шафран;

– листя – лавровий лист;

– кора – кориця, коріння (імбир, куркума, галаган).

До приправ відносять кухонну сіль, харчові кислоти, соуси, хрін, столову гірчицю.

Кухонна сіль – це природна сполука, що містить 97…99,7% хлористого натрію (NaCl) і незначну кількість солей кальцію, магнію, калію та інших.

За походженням і способом добування розрізняють кухонну сіль кам’яну, виварену, самосадну і садну.

За характером обробки кухонну сіль ділять на дрібнокристалічну, молоту, немолоту, йодовану та з іншими добавками.

За якістю кухонну сіль ділять на такі ґатунки: екстра, екстра «Слов’янська», екстра «Полісся», вищий, перший, другий.

Оцет столовий – це слабкий розчин оцтової кислоти, яку одержують оцто-кислим бродінням спиртовмісних рідин або розведенням оцтової кислоти.

Залежно від сировини і вмісту оцтової кислоти виробляють оцет спиртовий (6,9 і 12%-ний), спиртовий з додаванням лимонного настою (6%-ний) і фруктовий (6%-ний).





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 1498 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...