Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Середні індекси



Знаходження агрегатних індексів потребує знання абсолютних значень індексованої величини та величини, за допомогою якої досягається порівнюваність рівнів явищ, окремі елементи яких безпосередньо не підсумовуються, тобто ваг індексів чи їх сумірників. Проте не завжди такі показники є в звітності. Це не дає змогу розрахувати загальні індекси цін та фізичного обсягу. В таких випадках обчислюють загальні індекси у вигляді середніх з індивідуальних індексів.

Використовують два види середніх – арифметичну та гармонійну. Вибір середньої ґрунтується на загальних засадах: середньозважений індекс має бути тотожним відповідному індексу агрегатної форми.

Якщо з індивідуальних індексів якісного показника визначити показник базисного періоду і підставити його в агрегатну форму індексу якісного показника, то отримує загальний індекс у вигляді середньої гармонійної:

.

У такому вигляді індекс цін – це середня гармонійна величина індивідуальних індексів цін, зважених за сумою фактичного товарообігу в звітному періоді.

Якщо з індивідуальних індексів об’ємної ознаки визначити кількісний показник звітного періоду та підставити у агрегатну форму загального індексу, то отримуємо загальний індекс об’ємної ознаки у формі середньої арифметичної:

.

Загальний індекс обсягу продукції має вигляд середньої арифметичної з індивідуальних індексів, зважених за вартістю продукції базисного періоду в базисних цінах.

Середній арифметичний індекс доцільно використовувати тоді, коли в агрегатному індексі реальна величина є знаменником дробу, а середньо гармонійний – коли в агрегатному індексів реальна величина є чисельником дробу.





Дата публикования: 2014-11-29; Прочитано: 966 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...