Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Показники економічної ефективності інвестиційних проектів



У проектному аналізі для оцінки економічної ефективності інвестиційних проектів застосовуються наступні показники:

1. Чиста приведена вартість (чисті дисконтовані вигоди) – NPV;

2. Внутрішня норма рентабельності – IRR;

3. Коефіцієнт «Вигоди/витрати» В/С;

4. Термін окупності інвестицій – Т.

1. Чиста приведена вартість (NPV) характеризує загальний абсолютний результат інвестиційного проекту і визначається як різниця між поточною приведеною вартістю майбутніх доходів (вигод) і поточною приведеною вартістю майбутніх витрат на реалізацію проекту за весь період його життєвого циклу:

(1.28.)

де Вt – доходи (вигоди) від проекту в році t; Сt витрати на проект в році; t – відповідний рік експлуатації проекту (t=1,2,3…n); n – число років життєвого циклу проекту (термін служби проекту), років; r – ставка дисконту (процентна ставка на позиковий капітал).

2. Внутрішня норма рентабельності (IRR) – це розрахункова ставка відсотка, при якій отримувані вигоди (доходи) від проекту стають рівними витратам на проект, тобто при якій NPV дорівнює нулю:

(1.29)

Обчислення IRR здійснюється методом послідовних наближень, шляхом визначення NPV при різних ставках дисконту (t). Якщо розрахункове значення IRR більше процентної ставки по позикових інвестиціях в проект, то такий проект вважають за доцільне.

2. Розрахунок коефіцієнта «Вигоди/витрати (В/С)» проводять за формулою:

(1.30)

Проект з великим значенням коефіцієнта (В/С) визнають привабливішим для інвестора в порівнянні з проектом, у якого значення цього коефіцієнта менше.

4. Термін окупності інвестицій (Т) є величиною, зворотною коефіцієнту В/С. При виборі проекту за цим критерієм пріоритетним вважатиметься проект з найменшим терміном окупності.





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 339 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...