Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Економічна сутність інвестицій, їх види



Господарська діяльність окремих підприємств значною мірою характеризується об'ємом і формами інвестицій, що здійснюються.

Інвестиції складають значну частину ресурсів підприємства. Їх формування, використання і поповнення регулюється Законом України «про інвестиційну діяльність».

У найбільш широкому трактуванні інвестиції – це вкладення капіталу з метою подальшого його збільшення. При цьому приріст капіталу повинен компенсувати інвесторові відмову від використання засобів, які він має, на споживання, забезпечити винагороду інвестора за ризик, а також відшкодувати втрати від інфляції.

Прибуток, що отримується від інвестицій, служить джерелом приросту капіталу і рушійним мотивом здійснення інвестицій.

Інвестиціями можуть бути всі види майнових і інтелектуальних цінностей, які вкладаються в об'єкти підприємницької і інших видів діяльності, що забезпечує при тому отримання прибутку або досягнення соціального ефекту. Такими цінностями можуть бути: грошові кошти, цільові банківські внески, цінні папери, рухоме і нерухоме майно, майнові права, права користування природними ресурсами, інші цінності.

В цілях обліку, аналізу і планування інвестиції класифікують по окремих ознаках.

1. Залежно від об'єкту вкладення засобів розрізняють реальні і фінансові інвестиції. Реальні інвестиції – це вкладення засобів в реальні об'єкти – як матеріальні, так і нематеріальні. Фінансові інвестиції – це вкладення капіталу в різні цінні папери.

2. По характеру участі в інвестуванні виділяють прямі і непрямі інвестиції. Прямі інвестиції припускають безпосередню участь інвестора у виборі об'єктів інвестування і вкладенні засобів. Непрямі інвестиції здійснюються через посередників, які розміщують на свій розсуд засоби інвесторів для отримання доходу і подальшого його розподілу.

3. По періоду інвестування інвестиції ділять на стисло-термінові (вкладення капіталу на період до одного року) і довгострокові.

4. По формах власності розрізняють інвестиції: державні, приватні, іноземні і сумісні. Державні інвестиції здійснюються державою в особі уряду або державних підприємств. Приватними інвестиціями називаються інвестиції, які здійснюються громадянами і підприємствами недержавних форм власності. Під іноземними інвестиціями розуміються вкладення, які здійснюються іноземними інвесторами. Під сумісними інвестиціями розуміють вкладення, які здійснювані спільно суб'єктами даної країни і іноземних держав.

5. За регіональною ознакою виділяють внутрішні і зовнішні інвестиції. Внутрішні інвестиції – це вкладення інвесторами капіталу в об'єкти, розміщені у межах країни, зовнішні – за її межами.





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 388 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...