Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Отримання металів



Руди майже завжди бувають забруднені так званою пустою породою. Тому металічні руди часто підлягають очищенню від пустої породи або збагаченню. Для збагачення металічних руд застосовують різні методи: механічні, електромагнітні, фізико-хімічні.

До кінця 19 ст. металургія розвивалася майже виключно на основі пірометалургічних переробок, тобто процесів, що протікають при високих температурах. На межі 19 - 20 вв. розвилася крупна галузь металургії - гідрометалургія.

Пірометалургічні процеси підрозділяються на випал, плавку, дистиляцію (сублімацію).

Випал проводиться при температурах, недостатніх для плавлення рудної сировини. Частіше усього проводять окисний випал - взаємодія сировини з киснем повітря. Прикладом є випал мідних, цинкових і свинцевих концентратів для виведення сірки у вигляді SO2 і перетворення сульфідних мінералів у оксиди.

2ZnS + 2O2 = 2ZnO+ 2SO2

Плавка проводиться при температурах, достатніх для розплавлення всієї сировини або її частини.

Основними відновними плавками є доменний процес, а також свинцева, олов'яна та інші плавки, в яких відбуваються процеси відновлення металів з їх оксидів та інших сполук. Відновниками служать вуглець (карботермія) або метали (металотермія) АІ, Мg та інші активні метали:

3Fe2O3 +CO = 2Fe3O4 + CO2,

Fe3O4+CO = 3FeO + CO2,

FeO + CO = Fe + CO2.

TiCl4 + 2Mg = Ti + 2MgCl2.

Дистиляція - випал або плавка, при яких метали або їх сполуки

випаровуються, а потім концентруються з газів у вигляді рідини або кристалів. Цей спосіб застосовують для витягання Hg, Cd, As та деяких інших корисних елементів.

Гідрометалургія - витягання металів з руд, концентратів і відходів різних виробництв у вигляді їх сполук водними розчинами хіміч­них реагентів з наступним виділенням металів з розчинів. Відновлен­ня металів у водних розчинах проводять або більш активними метала­ми, або шляхом виділення їх на катод при електролізі.

Процеси катодного відновлення металів з розчинів або розплавів звуться електрометалургією. Електролізом водних розчинів можуть бути отримані лише порівняно малоактивні метали. Активні ж метали - лужні, лужноземельні, алюміній - отримують виключно електролізом розплавлених солей.





Дата публикования: 2014-11-29; Прочитано: 351 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...