Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Облік розрахунків за нарахованими доходами



Облік розрахунків за нарахованими доходами здійснюється на субрахунку 373 «Розрахунки за нарахованими доходами». На цьому субрахунку ведеться облік нарахованих дивідендів, відсо­тків, роялті тощо, які підлягають отриманню.

Дивіденди — частина чистого прибутку, розподіленого між учасниками (власниками) відповідно до частки їх участі у влас­ному капіталі підприємства. Тобто на субрахунку 373 «Розраху­нки за нарахованими доходами» відображається дебіторська заборгованість у вигляді дивідендів як результат придбання під­приємством акцій інших підприємств.

Проценти (відсотки) — плата за використання грошових ко­штів, їх еквівалентів або сум, що заборговані підприємству. Тоб­то на субрахунку 373 «Розрахунки за нарахованими доходами» буде відображатися дебіторська заборгованість у вигляді відсот­ків за позики наданих іншим сторонам.

Роялті — платежі за використання нематеріальних активів підприємства (патентів, торгівельних марок, авторського права тощо).

При нарахуванні дивідендів, відсотків складається бухгалтер­ський запис:

Дебет 373 «Розрахунки за нарахованими відсотками» — Кре­дит 73 «Інші фінансові доходи»; При погашені заборгованості:

Дебет 311 «Поточні рахунки в національній валюті», 301 «Каса в національній валюті» інші — Кредит 373 «Розрахунки за нарахованими відсотками».

Узагальнення операцій за нарахованими доходами здійсню­ється в журналі-ордері та відомості № 8 с.г.





Дата публикования: 2014-11-29; Прочитано: 778 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...