Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Облік розрахунків з підзвітними особами



У господарсько-фінансовій діяльності підприємства виника­ють операції, пов'язані з купівлею матеріальних цінностей, опла­тою послуг за готівковий розрахунок та ін., які потребують для їх здійснення витрачання готівкових грошових коштів підзвітними особами.

Перелік підзвітних осіб затверджується керівником підприєм­ства і є складовою частиною облікової політики підприємства.

Крім того, робітникам які виїжджають у відрядження видаєть­ся готівка для оплати відповідних витрат. Але ці робітники не вважаються підзвітними, хоча облік розрахунків з підзвітними особами і особами, що виїжджають у відрядження ведеться на одному бухгалтерському рахунку 37 «Розрахунки з різними дебі­торами», субрахунок 372 «Розрахунки з підзвітними особами».

Нормативними документами, які регулюють здійснення ви­трат на службові відрядження в межах країни та за кордоном є:

1. Постанова Кабінету Міністрів України «Про норми від­шкодування витрат на відрядження в межах України та за кордон» від 23 квітня 1999 року № 663.

2. Інструкція «Про службові відрядження в межах України та за кордон», затверджена наказом Міністерства фінансів України від 13 березня 1998 року № 59.

3. Постанова Кабінету Міністрів України від 24 вересня 2005 року № 952 «Про внесення змін до постанови Кабінету Мініс­трів України від 23 квітня 1999 року № 663».

Службовим відрядженням вважається поїздка працівника за розпорядженням керівника підприємства, об'єднання, установи, організації на певний строк до іншого населеного пункту для ви­конання службового доручення поза місцем його постійної роботи.

Підприємство, що відряджає працівника, здійснює реєстрацію особи, яка вибуває у відрядження, у спеціальному журналі за фо­рмою згідно з додатком 1 до зазначеної Інструкції. В журналі за­значається ПІП працівника, місце роботи та посада, місце відря­дження, дата й номер наказу (розпорядження), дата й номер посвідчення про відрядження, дата вибуття у відрядження, дата прибуття з відрядження.

Підприємство, що відряджає працівника, зобов'язане забезпе­чити його грошовими коштами (авансом) у розмірах, установле­них нормативно-правовими актами про службові відрядження.

Днем вибуття у відрядження вважається день відправлення поїзда, літака, автобуса або іншого транспортного засобу з місця постійної роботи відрядженого працівника, а днем прибуття із відрядження — день прибуття транспортного засобу до місця по­стійної роботи відрядженого працівника. При відправленні транспортного засобу до 24-ї години включно днем вибуття у відрядження вважається поточна доба, а з 0-ї години і пізніше — наступна доба.

За відрядженим працівником зберігається місце роботи (поса­да) та середній заробіток за час відрядження, в тому числі й за час перебування в дорозі.

Середній заробіток за час перебування працівника у відря­дженні зберігається на всі робочі дні тижня за графіком, установ­леним за місцем постійної роботи.

Направлення працівника підприємства у відрядження здійс­нюється керівником цього підприємства або його заступником і оформляється наказом (розпорядженням) із зазначенням: пункту призначення, назви підприємства, куди відряджений працівник, строку й мети відрядження.

Строк відрядження визначається керівником або його заступ­ником, але не може перевищувати ЗО календарних днів.

Термін відрядження працівників, які направляються для вико­нання в межах України монтажних, налагоджувальних, ремонт­них і будівельних робіт, не повинен перевищувати терміну буді­вництва об'єктів.

Фактичний час перебування у відрядженні визначається за відмітками в посвідченні про відрядження щодо вибуття з місця постійної роботи й прибуття до місця постійної роботи. Якщо працівника відряджено до різних населених пунктів, то відмітки про день прибуття й день вибуття проставляються в кожному пункті.

Відмітки в посвідчені про відрядження щодо прибуття та ви­буття працівника завіряються тією печаткою, якою користується у своїй господарській діяльності підприємство для засвідчення підпису відповідної службової особи, на яку наказом (розпоря­дженням) керівника підприємства покладено обов'язки здійсню­вати реєстрацію осіб, які вибувають у відрядження та прибува­ють з нього.

За кожний день (включаючи день від'їзду та приїзду) перебу­вання працівника у відряджені в межах України, враховуючи ви­хідні, святкові й неробочі дні та час перебування в дорозі (разом з вимушеними зупинками), йому виплачуються добові в межах граничних норм, установлених постановою Кабінету Міністрів України від 24 вересня 2005 року № 952:

а) у разі, коли до рахунків на оплату вартості проживання у готелях не включаються витрати на харчування, для відряджень у межах України — 25 гривень, для відряджень за кордон — 280 гривень;

б) у разі, коли до рахунків вартості проживання у готелях включаються витрати на:

— одноразове харчування, для відряджень у межах України — 20 гривень, для відряджень за кордон — 224 гривні;

— дворазове харчування, для відряджень у межах України — 15 гривень, для відряджень за кордон — 154 гривні;

— триразове харчування, для відряджень у межах України — 10 гривень, для відряджень за кордон — 98 гривень.

При відряджені працівника строком на один день або в таку місцевість, звідки працівник має змогу щоденно повертатися до місця постійного проживання, добові відшкодовуються як за по­вну добу.

Якщо відсутні відмітки в посвідчені про відрядження, то до­бові не виплачуються.

Підприємство за наявності підтвердних документів (в оригі­налі) відшкодовує витрати відрядженим працівникам на найман­ня жилого приміщення в розмірі фактичних витрат з урахуван­ням побутових послуг, що надаються в готелях (прання, чистка, лагодження та прасування одягу), за користування холодильни­ком, телевізором.

Працівникові, відрядженому в межах України, відшкодову­ється плата за бронювання місця в готелях у розмірі не більш як 50 відсотків його вартості за одну добу, згідно з поданими під­твердними документами в оригіналі.

Витрати на наймання жилого приміщення за час вимушеної зупинки в дорозі, що підтверджуються відповідними документа­ми, відшкодовуються в вище розглянутому порядку й розмірах.

Витрати на проїзд до місця відрядження і назад відшкодову­ються в розмірі вартості проїзду повітряним, залізничним, вод­ним і автомобільним транспортом загального користування (крім таксі) з урахуванням усіх витрат, пов'язаних із придбанням про­їзних квитків і користуванням постільними речами в поїздах, та страхових платежів на транспорті.

Відрядженому працівникові відшкодовуються витрати на проїзд транспортом загального користування (крім таксі) до ста­нції, пристані, аеропорту, якщо вони розташовані за межами на­селеного пункту, де постійно працює відряджений, або до місця.

Витрати на відрядження відшкодовуються лише за наявності документів в оригіналі, що підтверджують вартість цих витрат, а саме: транспортних квитків або транспортних рахунків (бага­жних квитанцій), рахунків готелів (мотелів), страхових полісів тощо.

Витрати у зв'язку з відрядженням, що не підтверджені відпо­відними документами (крім добових втрат), працівникові не відшкодовуються.

Після виконання доручення, або після повернення з відря­дження працівники підприємства зобов'язані подати з докумен­тами, що підтверджують здійснені витрати Звіт про використання коштів, наданих на відрядження або в підзвіт. Форма звіту за­тверджена наказом Державної податкової адміністрації України від 19.09.20003 року № 440.

Дати подання звіту. Відповідно до пп. 9.10.2. Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 року № 889-IV Звіт про використання коштів, наданих на відря­дження або під звіт, надається до закінчення третього банківсь­кого дня, наступного за днем, у якому платник податку:

а) завершує таке відрядження;

б) завершує виконання окремої цивільно-правової дії за дору­ченням та за рахунок особи, що надала кошти під звіт.

Якщо платник податку (працівник) повертає суму надміру ви­трачених коштів пізніше зазначеного граничного строку, але у тому ж місяці, коли законодавчо встановлено строк їх повернен­ня, то згідно з пп. 9.10.3. Закону про доходи № 889— IV він сплачує штраф у розмірі 15 відсотків суми таких надміру витра­чених коштів.

Якщо ж працівник поверне гроші після закінчення місяця, в якому він це повинен був зробити за законодавством (або взага­лі їх не поверне), то крім штрафу, така сума підлягає оподатку­ванню.

Порядок видачі коштів під звіт або на відрядження регулюєть­ся Положенням про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженим постановою Правління Націо­нального банку України від 15.12.2004 року № 637.

Відповідно до пп. 2.11. Положення видача готівкових коштів під звіт або на відрядження здійснюється відповідно до законо­давства України.

Видача готівкових коштів під звіт на закупівлю сільськогос­подарської продукції та заготівлю вторинної сировини, крім ме­талобрухту, дозволяється на строк не більше 10 робочих днів від дня видачі готівкових коштів під звіт, а на всі інші виробничі (го­сподарські) потреби на строк не більше двох робочих днів, уключаючи день отримання готівкових коштів під звіт.

Видача відповідній особі готівкових коштів під звіт прово­диться за умови звітування нею у встановленому порядку за ра­ніше отримані під звіт суми.

Звітування за одержані під звіт готівкові кошти здійснюється відповідно до законодавства України.

За порушення вимог даного Положення штрафи застосовують до суб'єкта підприємницької діяльності.

Таблиця 4.6





Дата публикования: 2014-11-29; Прочитано: 1126 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...