Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Нормативне регулювання та завдання обліку оплати праці



Питання оплати праці регулюється основними нормативними документами: Кодексом законів про працю України; Законом України «Про оплату праці» від 24.03.1995 року № 108/95-ВР; Законом України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 року № 889-ІУ; Законом України «Про відпустки» від 15.11.1996 року № 504/96-ВР; Порядком обчислення середньої заробітної плати, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.1995 року № 100; Порядком обчислення серед­ньої заробітної плати (доходу) для розрахунку виплат за загаль­нообов'язковим державним соціальним страхуванням, затвер­дженим постановою Кабінетом Міністрів України від 26 вересня 2001 року № 1266; Інструкцією зі статистики заробітної плати, затвердженою наказом Державного Комітету статистики України від 13 січня 2004 року № 5.

Законом України «Про оплату праці» визначено, що заробітна плата — винагорода, обчислена, як правило, у грошовому виразі, яку власник або уповноважений ним орган виплачує працівнико­ві за виконану ним роботу.

Мінімальна заробітна плата — законодавчо встановлений розмір заробітної за просту, некваліфіковану працю, нижче якого не може провадитися оплата за виконану працівником місячну, погодинну норму праці (обсяг робіт).

Мінімальна заробітна плата є державною соціальною гаранті­єю, обов'язковою на всій території України для підприємств усіх форм власності і господарювання. Розмір мінімальної заробітної плати встановлюється Верховною Радою України за поданням Кабінету Міністрів України. З першого січня 2007 року мініма­льна заробітна плата складає 400 грн.

Завданнями обліку праці та її оплати є:

• точне і своєчасне документальне оформлення даних про об­сяг виконаних робіт, одержаної продукції і нарахованої оплати праці відповідно до кількості та якості затраченої праці;

• правильне нарахування оплати праці кожному працівникові згідно з чинними положеннями;

• повний і своєчасний розрахунок з працівниками з оплати праці;

• своєчасне складання та подання бухгалтерської і статистич­ної звітності з оплати праці;

• дотримання порядку розподілу оплати праці за об'єктами бухгалтерського обліку.





Дата публикования: 2014-11-29; Прочитано: 798 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...