Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Облік доходів майбутніх періодів



Одним з видів зобов'язань є доходи, отримані авансом (так звані доходи майбутніх періодів). У разі, коли підприємство отримує грошові кошти авансом за надання товарів або послуг у майбутньому, у нього виникає зобов'язання. Це зобов'язання сві­дчить про необхідність підприємству поставити товари або вико­нати послуги в рахунок авансу, отриманого від покупця.

Слід відрізняти аванси, отримані від доходів майбутніх пері­одів. Доходи майбутніх періодів виникають у момент отримання авансів за товари або послуги, реалізація яких буде здійснювати­ся поступово протягом певного періоду часу. До таких доходів належать:

• орендна плата, отримана авансом;

• передоплата за передплату журналів, газет;

• виручка за вантажні перевезення;

• абонентна плата за користування засобами зв'язку тощо.

У момент отримання авансу за товари, роботи, послуги, реалі­зації яких ще не було, підприємство не може відобразити доход, оскільки при його нарахуванні в подібній ситуації буде порушу­ватися принцип нарахування. У зв'язку з цим отримана сума ві­дображається у складі доходів майбутніх періодів.

Для узагальнення інформації щодо одержаних доходів у звіт­ному періоді, які підлягають включенню до доходів у майбутніх звітних періодах призначено рахунок 69 «Доходи майбутніх пе­ріодів».

За кредитом рахунку 69 «Доходи майбутніх періодів» відо­бражається сума одержаних доходів майбутніх періодів, відпо­відно, у момент здійснення реалізації (коли доход реально отримано) рахунок доходів майбутніх періодів дебетується, що зменшує зобов'язання підприємству, а рахунок відповідного реального періоду.

Аналітичний облік доходів майбутніх періодів ведеться за їх видами, датами їх утворення і визнання доходами звітного періоду.

Таблиця 3.6

КОРЕСПОНДЕНЦІЯ РАХУНКІВ З ОБЛІКУ ДОХОДІВ МАЙБУТНІХ ПЕРІОДІВ

№ з/п   Зміст господарської операції Кореспонденція рахунків Сума, грн.
дебет кредит
  Отримано на поточний рахунок орендну плату авансом за квітень – травень     2400,00
  Відображено податкове зобов’язання з ПДВ із суми отриманого авансу     400,00
  Частину орендної плати, що припадає на звітній квартал, відображено у складі доходу звітного періоду     1200,00
  Відображено суму ПДВ, раніше включену до складу податкового зобов’язання     200,00
  Віднесено доход від операційної оренди на рахунок фінансових результатів     1000,00

4 ТЕМА

ОБЛІК ДЕБІТОРСЬКОЇ ЗАБОРГОВАНОСТІ





Дата публикования: 2014-11-29; Прочитано: 555 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...