Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Облік кредитів банку



3.7.1. Економічний зміст кредитів банку

Для успішного функціонування в нинішніх умовах господарю­вання підприємства залучають кредити банків. При залучені пози­кових коштів між установами банку і підприємством укладається кредитний договір, у якому визначаються об'єкти кредитування і погашень кредиту (розмір основної суми кредиту і відсоткової ставки по кредиту, умови і розмір їх підвищення або зниження, те­рміни погашення кредиту і сплата відсотків за кредит та ін.).

Кредити які будуть погашені протягом дванадцяти місяців з дати балансу необхідно класифікувати як короткострокові зо­бов'язання.

Кредити банків, які залучають на довгостроковій основі, — це вже довгострокові зобов'язання.

Одним з принципів бухгалтерського обліку і фінансової звіт­ності згідно із законом «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» є принцип нарахування і відповідності дохо­дів і витрат. Цей принцип вимагає порівняння доходів звітного періоду з витратами, які були здійснені для отримання цих дохо­дів. При цьому доходи і витрати відображаються у бухгалтерсь­кому обліку і фінансовій звітності у момент їх виникнення неза­лежно від дати надходження або сплати грошових коштів.

Виходячи з цього принципу відсотки за кредит повинні визна­ватися у тому звітному періоді, у якому виникли і мали місце зо­бов'язання з кредиту, незалежно від того, у якому періоді за умо­вами кредитного договору відсотки були сплачені, а кредит повинен бути повернений.

Суми відсотків за користування отриманими кредитами, яка визнається (нараховується) у звітному періоді, у числі інших ви­трат підприємства, пов'язаних із залученням позикового капіта­лу, відноситься до фінансових витрат і відображається у Звіті про фінансові результати.

3.7.2. Облік короткострокових позик

Для обліку короткострокових позичок призначено рахунок 60 «Короткострокові позики».

На рахунку 60 «Короткострокові позики» ведеться облік роз­рахунків у національній та іноземній валюті за поточними креди­тами банків і за позиками, термін погашення яких закінчився.

За кредитом рахунка відображаються суми отриманих креди­тів, за дебетом — суми їх погашення або переведення в довго­строкові зобов'язання у разі відстрочення кредитів.

Рахунок 60 «Короткострокові позики» має такі субрахунки:

• 601 «Короткострокові кредити банків у національній ва­люті»;

• 602 «Короткострокові кредити банків в іноземній валюті»;

• 603 «Відстрочені короткострокові кредити банків у наці­ональній валюті»;

• 604 «Відстрочені короткострокові кредити банків в іно­земній валюті»;

• 605 «Прострочені позики в національній валюті»;

• 606 «Прострочені позики в іноземній валюті». Аналітичний облік ведеться за позикодавцями (банками) у

розрізі кожного кредиту (позики) окремо і термінами їх погашення.

Таблиця 3.4





Дата публикования: 2014-11-29; Прочитано: 533 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...