Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Quot;Добро" і "зло" як провідні категорії моральної свідомості. Моральні аспекти боротьби зі злом



При вивченні першого питання необхідно виходити з того, що специфіка моральних категорій полягає в тому, що вони є психічними феноменами, тобто знаходяться у свідомості людей. Сучасні науковці (Дж. Мур, Р. Арнхейм, К.Вілюнас, та ін.), відносять «добро», «зло», «обов’язок» до чуттєвих категорій свідомості, отже розуміння добра і зла міститься в межах чуттєвого, емоційного відношення людини до світу та інших людей. Такого роду «емоційні категорії» мають суб’єктивно-об’єктивний характер, тобто репрезентують в індивідуальній свідомості світ суспільних цінностей. У практичному орієнтуванні, моральних оцінках і реакціях люди керуються не поняттями «доброта», «справедливість», а почуттями, які викликають ці вчинки. Треба відзначити наявність зв’язку «добра» та «зла» з іншими категоріями свідомості – моральнісними почуттями совісті, сорому, провини. При їх зіставленні необхідно скористатися феноменологічним підходом. Так, феноменологічна сутність совісті – це страждання. Саме почуттями страждання репрезентується у свідомості моральнісне зло. Тоді моральнісне добро можна визначити як радість, коли бачиш чуже благополуччя, а моральнісне зло – як страждання, коли бачиш чужу біду. Розпад єдності людини із суспільством – це є моральнісне зло, що адекватно й репрезентується у свідомості як страждання – муки совісті, каяття та ін., як чуттєве знання причетності людини до руйнування суспільної єдності через власний індивідуалістичний вчинок. Моральнісні почуття совісті, провини, сорому, виникають як чуттєві реакції на моральнісне „добро” та „зло”.

Виходячи з такого розуміння проблеми добра та зла питання субстанційності зла належить до розряду історично змінюваних поглядів, що набувають змін під впливом пануючого в історичному періоді світогляду.





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 476 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...