Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Системні закони сучасної екології



У сучасній екології існує низка законів і принципів. Ми розглянемо найбільш загальні з них, пов'язані з основними законами природи і ті що в загальному вигляді виражають важливі закономірності раціонального природокористування. Їх дуже вдало сформулював, у вигляді своєрідних аксіом, що здобули широку популярність, американський еколог Б. Коммонер в своїй книзі «Замкнуте коло» – 1974 р.

1. Все пов'язано із усім (про загальний зв'язок речей і явищ в природі і людському суспільстві). Сутність: все живе на Землі підпорядковано космічним силам, єдиному потоку сонячної енергії, його ритмам.

2. Все повинно кудись діватися (закон збереження маси речовини є одним з найважливіших вимог раціонального природокористування). Звідси постулат у вигляді закону неусувності відходів або побічних дій виробництва:

- у будь-якому господарському циклі відходи і виникаючі ефекти неусувні;

- вони можуть бути лише переведені з однієї форми в іншу, або переміщені в просторі.

Цей закон виключає принципову можливість безвідходного виробництва і споживання в сучасному суспільстві.

3. Ніщо не дається дарма (тобто в економіці природи, як і в економіці людини не існує безкоштовних ресурсів). Все, що узяте у природи, неухильно оплачується будь-якою системою, що «бере». Б. Коммонер сказав: «Глобальна екосистема є єдиною цілою. В рамках її ніщо не може бути вигране, або втрачене. Все, що витягнуте з неї людською працею, повинно бути відшкодовано. Платежу по цьому векселю не можна уникнути, він може бути лише відстрочений». Нинішня криза довкілля свідчить про те, що відстрочення дуже затягнулося.

4. Природа знає краще (головний критерій еволюційного відбору). Він визначає те, що може і що не повинне мати місця в біосфері.

Отже, будь-які винаходи і технології по досконалості, економічності, ефективності, красі і здоровому глузду набагато поступаються біологічним системам.

Це визнає і біоніка – наука про вживання принципів дії живих систем для вирішення інженерних завдань.

Тому Б. Коммонер вніс поправку у формулювання цього закону: природа знає краще, що робити, а люди повинні вирішувати, як зробити це можливо краще.

5. На всіх не вистачить (закон обмеженості ресурсів).

Цієї аксіоми у Б. Коммонера немає, але вона також відображає системну закономірність: всюди і в природі, і в суспільстві існує конкуренція, предметом якої є:

- їжа;

- простір (місце під Сонцем);

- місце проживання або статевий партнер.

Різниця між природою і суспільством лише в тому, що:

- у природі в результаті конкурентної боротьби залишаються кращі;

а в людському суспільстві це зовсім не гарантовано, швидше навпаки.





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 648 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...