Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Перевезення і зберігання, пакування і маркування



Перевезення. Для перевезення зерна використовують вагони, судна, автомобілі та підводи сухі, чисті, без сторонніх запахів, не заражені шкідниками. Зберігають зерно на елеваторах, які механізовані і мають силоси для зберігання його насипом і в складах зерно-сховищах, де зберігають зерно насипом на підлозі або в засіках. При зберіганні зерна відбуваються такі важливі життєві процеси, як достигання і дихання, швидкість яких залежить від температури і вологості зерна.

Зберігання зернових мас. Зернова маса – це сукупність компонентів основної культури, домішок, наявних мікроорганізмів, комах, різного складу повітря, заповнює між зернові проміжки (Схема)

Культури рівні за біологічними властивостями потребують індивідуального підходу щодо технології їх зберігання.

Основною формою життєдіяльності зерна є дихання.

Вологість зерна може бути критичною і переломною: критична волога, при якій з’являється вільна вода, що здатна переміщуватись із клітини в клітину. Переломна вологість – коли волога підвищується на 6-8% вище критичної.

Критична вологість (%), для: зернобобових - 15-16, зерна злакових - 14-15, кукурудзи, проса - 12-14, соняшника - 10-11

На тривале зберігання у сховищах зернові маси слід закладати з вологістю на 2-3% нижче. У зерні при зберіганні проходять процеси післязбирального дозрівання, може виникнути самообігрівання та проростання. Хід післязбирального дозрівання характеризується підвищенням насіневих і технологічних якостей і зниженням інтенсивності дихання.

При незадовільних гігротемпературних умовах зберігання може виникнути самозігрівання зерна. Фізіологічною основою самозігрівання є дихання, а фізичною – погана теплопровідність зернової маси, велика теплоємкість.

Засоби боротьби із складськими шкідниками.

Для боротьби із складськими шкідниками застосовуються попереджувальні і знищувальні засоби.

Попереджувальним засобом необхідно приділяти особливу увагу.

Основні попереджувальні засоби боротьби із шкідниками зводяться до наступного.

Склад потрібно підготувати до приймання зерна: очистити підлоги від сміття, стіни – від пилу і павутини, ретельно заробити щілини і дірки у підлогах, побілити стіни.

Необхідно також очистити від просівів зерна під підлогою, полагодити дах, двері і вікна, а також полагодити вентиляцію. Територія складу також повинна бути очищена від сміття і відходів.

Зерно, призначене для довготривалого зберігання, слід попередньо очистити від сумішей, так як чисте зерно краще зберігається. Вологе зерно потрібно підсушити у сушарці чи піддати природній сушці на повітрі. Не потрібно поміщати зерно, заражене шкідниками, у один склад із здоровим зерном. При одержанні і під час зберігання зерна потрібно ретельно наглядати за станом зерна за зараженням.





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 1001 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...