Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Конкурентоздатність і регіональні кластери: нові інструменти для стимулювання регіонального розвитку



Це слово - "конкурентоздатність" - так само невимовно на англійській мові. Дуже часто впровадити те, що ми робимо, в рівній мірі складно, як і вимовити. Але в той же час цей в кращому значенні здатний викликати великою вдячністю.

Зупинимося на концепції взаємовідносин конкурентоздатності і того, що зараз і в державній мові називається кластерами, а також, яким чином можна, акцентуючи кластерний підхід, заснувати більш продуктивну співпрацю між державним і приватним секторами.

Працюючи в самих різних частинах США. Наприклад, в місті Остен, штат Техас, був один з успіхів, яких вдалося добитися протягом роботи. Ми туди приїхали приблизно 15 років тому і зуміли продемонструвати місцевому бізнесу-співтовариству, що, співробітничаючи з місцевим університетом, в якому були дуже сильні інформаційні технології, можна зробити значне удосконалення операцій фірми "Делл Компьютерс". Працюючи так само активно в Силіконової долині, ми змогли показати, яким чином можна зістикувати дві позиції - економічне зростання і нові технології в економіці.

Це підхід спрацював в самих різних країнах, і можна сказати, що він вельми адаптивен, він працює скрізь. Мотивація, яка примушує нас думати про цю проблему і турбуватися, це передусім те, що ми зараз називаємо глобалізацією.

Наприклад, 40 % жорстких дисків для комп'ютерів у всьому світі проводиться на невеликому острові в Сингапуре. На дуже невеликій дільниці в Данії, в невеликому графстві проводиться до 60 % генераторів, які дозволяють оперувати вітряними турбінами і проводити електрику. Що ж примушує цих людей так поступати, і що саме вони роблять для того, щоб їх економічні елементи прозвучали на рівні всього світу.

У даний момент передбачається, що тиску зі сторони глобалізації світової економіки примушує людей у вашій країні займатися тим же самим, а саме реалізовувати кластерний підхід.

Що ж таке кластер? Передусім це висока концентрація фірм, які експортують товари і послуги за межі регіону свого знаходження. Хьюлетт-Паккард, Еппл Компьютерс, Інтел і Моторола - ось назви фірм, які саме так поступають, експортуючи свої речі з Силіконової долини.

Успіх, яким заручилися ці фірми в своїх операціях, в значній мірі виправданий тим, що вони спираються на широке підніжжя того, що роблять для них інші фірми. Система постачальників надає головному підприємству дуже спеціалізовані послуги і постачання компонентів і деталей. Вони можуть дозволити собі спеціалізуватися саме так вузько в зв'язку з великим попитом на їх послуги і товари.

За рахунок цього вони, з одного боку, знижують собі вартість продукції, що виробляється, а з іншого боку, підвищують її якість. Те ж саме можна сказати про послуги.

Зв'язки між цими постачальниками і тими структурами, які розташовані в цьому випадку у верхній частині піраміди, є ключовими в розумінні кластера. Зв'язок є тим ключем, який є основним моментом кластера.

Те, що я щойно описав передусім торкається кластерів в приватному секторі. Це не все розуміння. Ми вважаємо, що ті фірми і ті структури, які забезпечують економічну особливість цієї піраміди, також становлять частину цього кластера. Якщо ви, наприклад, надаєте людський ресурс в цьому кластері, або якщо ви, наприклад, працюєте в дослідницькому центрі і вкладаєте в цей кластер відповідний ресурс, якщо ви фінансуєте кластер, якщо ви є інспектором, який стежить за тим, що структури, які працюють в рамках цього кластера, не порушували законів про навколишнє середовище, або якщо ви конструюєте швидкісні дороги або інші елементи фізичної інфраструктури, вам необхідне велике знання про всі елементи кластера, на який ви працюєте.

Відповідно, ми вважаємо, що всі ці структури, всі ці елементи повинні співробітничати. Якраз основним викликом, основною складною задачею є те, як добитися саме такої співпраці.

Кластери мають тенденцію розвиватися протягом часу. Існує так звана передкластерна фаза. Це, наприклад, можуть бути IBM, Wang або Digital. У 60-х роках минулого віку ці компанії являли собою кожна свій власний анклав, вони працювали абсолютно ізольовано. Два з цих трьох гігантів більш не існують, тому що тепер такий закритий стиль управління фірмою не є конкурентоздатним. Відповідно, поступово ці фірми прийшли до необхідності і можливості створення і оперування цими зв'язками. Такого роду дозволяють вам, якщо мова йде про вас, співробітничати як з великими фірмами, так і з дрібним бізнесом, що, відповідно, привносить в справу інновацію і економічні динамізми.

Три стадії утворення кластера. Перший етап виключно важливий. Це проведення аналізу відправних точок, які є у ваших можливих і нинішніх конкурентів. Відповідно, ідентифікація ваших кластерів.

Після цього ви неминуче повинні перейти до нового стратегічного мислення, а саме до співпраці, до процесу співпраці. Обов'язково в цьому процесі повинен бути глибоко задіяний приватний сектор. Хоч, звичайно, аналіз - річ дуже важлива, але стимулювання і можливість реалізувати - це також виключно важливе.

Тут представлені деякі приклади різновидів аналізу, які спроможний підтримати кластерні процеси. Ви, можливо, вже звернули увагу, що ми не займаємося всім аналізом з самого початку. Що стосується тимчасових рамок, це можливо, наприклад, рік.

Серцем всього процесу є кластерна робоча нарада. Цілком можливо, що в Самаре могли б організуватися робочі групи в хімічній промисловості. Те ж саме торкається агробізнесу, аерокосмічної галузі, інженірінгових галузей і декількох інших. Кожна груп зустрінеться на нарадах порядку чотирьох разів. Причому вони будуть підходити до обговорення цього питання надзвичайно акуратно, щоб зістикувати всі елементи потенційного кластера для того, щоб визначити, ідентифікувати потенційні складності і виклики, що стоять перед цим кластером, і разом розробити технологію і методику для того, щоб подолати ці складності.

Так, наприклад, можливо, що учасники таких кластерних нарад прийдуть до висновку, що той державний інспектор, який стежить за виконанням певного законодавства в сфері залучення інвестицій, не виконує покладені на нього функції, тобто, по суті справи, інвестиції не поступають в ту або іншу область. Тоді, швидше, члени такої наради запросять цього інспектора на свої наради і запропонують йому подумати над тим, яким чином він міг би стати більш творчим в своїх підходах і допомогти виправити ці недоліки. Регіональний або обласній керівній групі також необхідно провести нагляд за такого роду процесами.

Наглядність цього процесу також має не останнє значення, і велика програма реклами в самому кращому значенні слова повинна супроводити ці наради. Передусім про відчуття терміновості, маючи на увазі певні тимчасові рамки і розуміння всіма учасниками процесу того факту, що треба скласти щось досконале нове по відношенню до того, що було. Іншими словами, ми повинні зробити нові кроки для того, щоб вижити, і для того, щоб стати успішними в нових економічних умовах. Наприклад, конкурувати з Сингапуром.

Другий елемент цього процесу - готовність приватного сектора бути задіяним в процесі. І в рамках кластерного підходу на цих кластерних нарадах ми були б щасливі, якби побачили, що більше за половину учасників - приватні підприємці, які штовхають цей процес уперед, тому що він і в їх інтересі.

Запитання для самоконтролю

1 Охарактеризуйте метод Banchmarking в управлінні проектами розвитку регіону.

2 Назвіть моделі і методи пошуку стратегічних рішень проектів розвитку на основі технологій Brainstorm і Open Space.

3 Що таке аналіз виробничої діяльності регіону? Назвіть приклади використання основних засобів, матеріальних та трудових ресурсів для розвитку виробництва.

4 Що таке технологічна зрілість в управлінні проектами, як стратегічна модель розвитку регіону?


ЛІТЕРАТУРА

1. Керівництво з питань проектного менеджменту PMBOK, К.: Ділова Україна, 2000. -197с.

2. Бушуев С.Д., Гурин Э.А. Инвестиционные инструменты проектного менеджмента. К.: Укр. ИНТЭИ, 1998. – 184с.

3. Бушуев С.Д. Морозов В.В. Динамическое лидерство в управлении проектами. Учбовий посібник. К.: Ділова Україна 2000, 310с.

4. Перспективи інноваційного розвитку України. К.: Альтерпрес 2002.

5. Затвердження інноваційної моделі розвитку України. К.: КНА КПІ. 2003.


Навчальне видання

Бушуєв Сергій Дмитрович, Бушуєва Наталія Сергіївна, Міщенко Світлана Валерьївна





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 248 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...