Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Становлення агентств місцевого і регіонального розвитку в Україні



Для України агентства розвитку є якісно новою інституціональною формою управління і сприяння розвитку територій, тобто управлінською інновацією. І як будь-який інноваційний процес вона супроводжується ризиками і визначається багатьма передумовами психологічного, культурного, організаційного, фінансового, економічного і соціального характеру. Вплив зазначених факторів неоднорідний для різних міст і регіонів. Сприйнятливість регіонів і міст до інновацій залежить від особистих та психологічних характеристик регіональних і міських еліт; структури управління, що склалася у регіоні чи місті; соціального, політичного та економічного типу взаємодії впливових суб'єктів розвитку.

Безумовно, середовище, в якому створюються і діють АР, не завжди поділяє і розуміє методи та цілі агентств і тому чинить опір. Перешкодами в діяльності агенцій регіонального розвитку можуть бути:

1. Незадовільна регіональна політика держави, а то і її відсутність.

2. Обмежені фінансові ресурси.

3. Невідповідність законодавчих актів правової системи.

4. Бездіяльність місцевої еліти.

5. Недостатній рівень зовнішньої допомоги.

6. Нестача кваліфікованого персоналу.

7. Складності у співробітництві з місцевим самоврядуванням.

8. Відсутність концепції результативної діяльності.

9. Складності у співробітництві з органами влади регіону.

10. Недостатня незалежність органів управління.

11. Відсутність згоди між основними учасниками.

12. Невдалий територіальний поділ країни та ін.

Очевидно, що функції АР досить різняться. Серед них:

· координація та управління конкретними проектами;

· консультування;

· інформаційне, правове, документальне забезпечення діяльності з розвитку регіонів;

· програми підтримки підприємництва;

· формування стратегій місцевого і регіонального розвитку, ділового іміджу регіону чи міста;

· розкриття інвестиційного потенціалу та залучення зовнішніх інвестицій тощо.

Ефективність агентств визначається поєднанням кращих рис адміністративних методів органів влади з ініціативністю і енергією неурядового сектора.

Мережа АР у регіонах Польщі нині налічує близько 70 структур, що діють у всіх воєводствах і великих містах. Як правило, вони називаються агентствами регіонального чи локального розвитку, хоча зустрічаються і Фонд розвитку регіону (Бєла Подляска), Фонд реструктуризації регіону (Лодзь), Фонд підтримки економіки краківського регіону (Краків) та ін. Агентства Польщі в основному поєднують переваги незалежного від влади статусу з функціями агента здійснення державної регіональної політики на місцях, що саме виявляє ініціативу і підприємливість.

Процес становлення АР спонтанно відбувається і в Україні. У рамках програми дослідження стану становлення агентств регіонального розвитку у вересні 2000 р. Київський центр Інституту «Схід—Захід» провів конференцію, присвячену даним проблемам. На конференції була започаткована ініціатива із створення мережі агентств розвитку в Україні. Її учасниками були, зокрема, такі організації: Агентство розвитку і бізнесу в м. Славутич, Агентство регіонального розвитку «Транс-Тракт» (Львів), Центр економічного розвитку м. Чернівців, Агентство регіонального розвитку «Донбас», Херсонський центр підтримки бізнесу ССК «Бізнес центр Ноу-Хау», Асоціація демократичного розвитку і самоврядування України, Центр соціально-економічного розвитку Українського Причорномор'я (Миколаїв), Криворізьке міське відділення Національного екологічного центру України (Екоцентр-К), Асоціація економічного розвитку Івано-Франківщини, Асоціація «Відродження Гриціва», (Хмельницька область, смт Гриців), Асоціація «Ліга підприємств з іноземним капіталом» (Харків), Громадська організація «Центр соціальних досліджень» (Полтава) та ін. Сам факт участі цих та інших організацій у конференції свідчить поки що не про їхню реальну участь у регіональному розвиткові (це видно навіть з вищенаведених назв), а про інтерес до напрямів розвитку. Розмаїття назв організацій-учасників говорить і про неусталеність поняття АР в Україні, відсутність чіткої уяви про їх функції (це підтвердила і дискусія на конференції Інституту «Схід—Захід»). Саме дана обставина спонукала представництво Фонду «Відродження» у Львові підготувати пропозиції до типового статуту агентства розвитку і нещодавно оприлюднити їх.

Уряд України також робить свій внесок у створення мережі агентств розвитку. В 2000 р. за сприянням Всесвітнього банку розпочато створення агентств у кожній області з тим, що у майбутньому вони стануть операторами міжнародної допомоги на зразок Польщі, Румунії та інших країн.





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 301 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.01 с)...