Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Вдосконалення нормативно-правової бази міста на етапі переходу до інформаційного суспільства



Застосовно до створення системи правових актів, що регламентують загальні питання і окремі аспекти рушення в інформаційне суспільство, необхідно здійснити наступні першочергові заходи:

· детальний аналіз чинного законодавства в області інформатизації з метою виявлення міри ефективності і повноти обхвату відповідних об'єктів регулювання, включаючи відповідність діючим нормам федерального законодавства;

· визначення областей регулювання, потребуючих термінової регламентації внаслідок наявності пропусків в законодавстві;

· аналіз діючих нормативних правил неюридичного характеру (локальних, корпоративних, суспільних, організаційно - технічних), застосовних до регулювання інформаційних процесів;

· розробка і затвердження органами державної влади відповідних законодавчих актів (кодифікаційна робота).

Одна з найважливіших задач при переході до інформаційного суспільства – забезпечення жителям міста права на інформацію, складовими компонентами якого є право на безперешкодний доступ до міських інформаційних ресурсів, на користування сучасними ІКТ, на участь в інформаційному обміні.

Нормативні акти по інформатизації повинні також передбачати створення і дотримання механізмів постійного зворотного зв'язку між громадянами і органами влади і місцевого самоврядування з використанням сучасних ІКТ і політичних технологій.

Перехід до інформаційного суспільства повністю відповідає концепції стійкого розвитку – формуванню економіки, заснованої на знанні, а не на споживанні природних ресурсів, що розширяється, скороченню відходів виробництва, розв'язанню екологічних проблем, залученню до благ техногенної цивілізації.

Перехід до інформаційного суспільства передбачає швидкий і пріоритетний розвиток в місті базових компонентів інформаційної середи суспільства:

· техніко-технологічного підмурівка рушення до інформаційного суспільства;

· індустрії інформаційних і комунікаційних послуг і її інфраструктура;

· політичних, економічних, соціально - культурних, правових, організаційних рішень, що забезпечують це рушення.

Перераховані напрями потрібно розглядати як основні об'єкти політики забезпечення інтеграції міста в інформаційне суспільство.

До основних чинників і проблем, що гальмують процес рушення міста до інформаційного суспільства, можна віднести:

· нестабільність і важке фінансове положення економіки загалом, відсутність необхідного і достатнього об'єму інвестицій в галузі інформатизації і телекомунікацій;

· нерівномірність економічного і інформаційного розвитку районів і округів міста;

· низький рівень прибутків основної маси працездатного населення, визначальний малий платоспроможний попит на інформаційні і телекомунікаційний послуги;

· недосконалість нормативно - правової бази, регулюючої інформаційні відносини.

Процес рушення міста в інформаційне суспільство повинен регулюватися наступними принципами: партнерство; виражена соціальна і гуманітарна спрямованість; прозорість; облік інтересів суспільства загалом, а не інтересів окремих осіб, владних структур, організацій або секторів економіки; широка обгворення; регулярний обмін інформацією між всіма суб'єктами інформаційного суспільства; поступовість і поетапність здійснення всіх заходів, направлені на розвиток інформаційного суспільства.

Запитання для самоконтролю

1 Що таке діагностика підприємства? Що таке ситуаційний аналіз підприємства., SWOT-аналіз, аналіз стратегічної позиції підприємства, аналіз ринку та конкуренції?

2 Охарактеризуйте інформаційні технології управління розвитком підприємств.

3 Назвіть моделі та методи концентричного управління проектами з використанням комп'ютерних технологій ПРИМАВЕРА.

4 Охарактеризуйте аналіз людських ресурсів компанії при плануванні розвитку. Як робиться оцінка кадрового потенціалу та мотивації праці в регіоні?

5 Що таке нормативно правове регулювання реструктуризації та програм розвитку підприємств?





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 209 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...