Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Основні різновиди систем масового обслуговування



Основні різновиди СМО перераховані на рис. 6.2, де поряд наведені СМО, що протилежні за певною ознакою.

Багатоканальні
Одноканальні

       
   


Рис. 7.2

Одноканальною називають СМО, яка має один прилад (канал) обслуговування. Багатоканальна СМО має кілька приладів обслуговування, що включені паралельно і діють одночасно, а будь-яка заявка обслуговується одним з таких приладів. Наприклад, якщо під обслуговуванням повітряних суден розуміти їх посадку на даному аеродромі, то за наявності на останньому однієї злітно-посадкової смуги матимемо одноканальну СМО, а у випадку двох і більше одночасно діючих смуг будемо мати багатоканальну СМО.

В однофазній СМО кожна заявка обслуговується одним приладом, а в багатофазній – більше, ніж одним приладом, послідовно кожним. Наприклад, диспетчерський пункт посадки може розглядатися як однофазна СМО, але разом взяті диспетчерські пункти району аеродрому, кожним з яких послідовно обслуговується повітряне судно, є багатофазною СМО.

У мережі окремі СМО певним чином функціонально пов’язані між собою. Наприклад, кожний з аеродромів певної місцевості може розглядатися як окрема СМО, що забезпечує посадку повітряних суден. Але для окремого судна (або групи суден) один з таких аеродромів може бути аеродромом призначення, а інші – запасними. Тоді такі аеродроми можна розглядати як мережу СМО, що призначена для обслуговування окремого судна або групи суден.

Систему масового обслуговування називають відкритою, коли теоретично джерело заявок на обслуговування можна вважати невичерпним, тобто коли не всі об’єкти, від яких поступають такі заявки, заздалегідь відомі. В іншому разі матимемо закриту СМО. Наприклад, у загальному випадку аеродром слід розглядати як відкриту СМО. Але якщо мати на увазі тільки польоти повітряних суден, що передбачені постійно діючим розкладом (планом), то той же аеродром можна вважати закритою СМО, тому що тепер заявки на прийом і випуск повітряних суден будуть поступати від об’єктів, коло яких визначене, і процес надходження таких заявок буде періодично повторюватись (у імовірнісному розумінні).

Систему масового обслуговування без втрат маємо у випадку, коли будь-яка заявка, що поступила до черги на обслуговування, може перебувати в ній як завгодно довго. Якщо ж час перебування в черзі хоча б частини заявок обмежений, тобто після перебування в черзі протягом певного часу заявка залишає дану СМО не обслуженою, то матимемо СМО з втратами.

Особливість випадкових процесів без післядії (марковських) і з післядією (не марковських) буде розглянуте далі.





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 320 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...