Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Застосування методів теорії систем масового обслуговування для дослідження системи обслуговування повітряного руху



7.1 Система обслуговування повітряного руху

як система масового обслуговування

Систему масового обслуговування (СМО) визначають як об’єкт, що функціонує протягом певного часу безперервно, але стани якого змінюються при цьому дискретно, тобто в окремі моменти часу. Наприклад, диспетчерський пункт управління повітряним рухом обслуговує повітряні судна, що перебувають у його зоні відповідальності, безперервно. Але кількість повітряних суден на обслуговуванні, яку, як правило, вважають станом такої системи, змінюється в окремі моменти часу, тобто дискретно.

Будь-яка система чи підсистема обслуговування повітряного руху (ОПР) має всі основні ознаки СМО, що підтверджується навіть її назвою. Зокрема, як СМО можуть розглядатися окремий диспетчерський пункт, система таких пунктів, певний повітряний простір, аеродром або його злітно-посадкова смуга тощо. При цьому під станом такої СМО можна розуміти кількість повітряних суден, що одночасно перебувають на її обслуговуванні, функціонування окремих елементів системи без відхилень або з відхиленнями відповідних показників від встановлених значень, що трактується як справний або несправний стан такого елемента відповідно тощо.

Треба зауважити, що іноді у вигляді СМО формально представ­ляють об’єкти, функціонування яких не має ніяких ознак обслугову­вання у звичайному його розумінні, але процеси в яких можна з достатньою адекватністю описати з застосуванням методів теорії СМО. Зокрема, ці методи використовують при дослідженні процесів розмноження і загибелі рослин, мікроорганізмів, процесів знищення об’єктів проти­лежної сторони артилерією або авіацією іншої сторони під час здійснення військових операцій і т.п. Однак початок розвитку методів теорії СМО пов’язаний з дослідженням саме процесів обслуговування, таких як функціонування автоматичних телефонних станцій, ліній передачі сигналів і ін.





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 251 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...