Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Перша велика спроба розроблення теми жіночої еман­сипації в повісті "Людина", присвяченій Наталі Кобринській



- Повість - це нова редакція раніше створеного німецькою мовою оповідання "Вона вийшла ламіж" (1887 p.). Майже п'ять редакцій твору німецькою та українською мовами зробила письмен­ниця до його опублікування.

- Повість присвячена становищу жінки в тодішньому сус­пільстві Галичини, її інтереси обмежувалися трьома німецькими К:

Kinder, Kirche, Kuche (діти, церква, кухня).

- Героїня повісті Олена Ляуфлер зростала разом з письмен­ницею в процесі роботи над повістю. У перших варіантах твору Олена прагне тільки вийти заміж, аби вирватися з родинного оточення, тобто бажає лише особистого щастя. В останньому варіанті це жінка, яка обстоює своє право бути людиною, мати можливість на розвиток і зростання, на особистий вибір.

- "Образ Олени - героїчний, хоч і не позбавлений трагічних рис. Цей героїзм виявляється у прагненні протистояти згубному впливові обивательщини, сірої буденщини, в намаганні зберегти свою людську гідність, віру у високе покликання жінки-людини. Трагізм Олени в тому, що під вагою суспільних і родинних обставин вона не може до кінця вистояти і в нерівній 'боротьбі духовно надломлюється, гине. Щоб врятувати своїх батьків від повного розорення, а для себе знайти хоч якусь опору в житті, вона змушена вийти заміж за духовно убогу і чужу їй людину". Федір Погребенник.

- Публікація повісті "Людина" у львівському журналі "Зоря" (1893 p.) визначила подальший шлях і самої Ольги Кобилянської, свідчила про прихід до українського письменства талановитої авторки зі своєю, не розробленою досі темою.

-(Повість "Людина" вражає "правдивими вибухами чуття, що немов світять на темнім тлі здеморалізованої, тупоумної родини і не менше тупоумного окружения.., коли брати на увагу саме враження, є навіть сильнішим, драматичнішим, як "Царівна". Осип Маковей.

- Вади художньої майстерності: наявність прямих декларацій про становище жінки; відчуття впливу німецького синтаксису, переобтяженість діалектизмами.





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 245 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...