Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Радіоактивне забруднення ґрунту



Біологічні процеси, супутні утворенню ґрунтів, істотно впливають на на­копичування в них РР.

Ґрунти – це потужний сорбент, що поглинає спадаючі з повітря радіонукліди, утримуючи їх у верхніх своїх шарах. Тобто, в тих місцях, де кореневі системи рослин є найбільш зосередженими, створюються довгочасно діючі джерела радіонуклідів.

Більшість з продуктів ділення міцно сорбується ґрунтовим поглинаючим комплексом і тому бере участь в біологічному кругообігу в дуже незначних кількостях. Винятком є стронцій, що відрізняється порівняно високою рухливістю в системі «грунт – рослина».

Надходження стронцію-90 в рослини залежить від таких властивостей ґрунту:

- концентрації обмінного кальцію;

- механічного та мінералогічного складу ґрунту;

- кислотності ґрунту;

- кількості органічної речовини в ґрунті.

Між концентрацією обмінного кальцію в ґрунті і надходженням стронцію-90 в рослини відмічається зворотний зв'язок, тобто чим більше міститься обмінного кальцію в ґрунті, тим менше стронцію засвоюють рослини. Кальцій називають неізотопним хімічним аналогом стронцію.

У випадку спроб використання вапна як засобу щодо зменшення надходження стронцію-90 з ґрунту в рослини, ефекту зниження переходу в рослини не виявлено для нейтральних та лужних ґрунтів. На кислих ґрунтах накопичення стронцію-90 в рослинах виразно зменшується, коли в грунт додається вапно до повної його нейтралізації. Збільшення доз вапна в подальшому – понад повної гідролітичної кислотності ґрунту, не призводить до зниження поглинання стронцію-90 рослинами, як очікувалось.

За практично повною відсутністю у рослин селективності до поглинання стронцію або кальцію, вклад фактора, що пов'язаний із концентрацією обмінного кальцію в ґрунті, майже в 40 разів перевищує підсумковий внесок інших ґрунтових факторів.

Рівні вмісту стронцію в різних видах рослин залежать від потреби рослин або їх продуктивних органів в кальції і, таким чином, в стронції-90.

Дослідниками були сформульовані основні принципи щодо використання забруднених сільськогосподарських ґрунтів:

- при однаковій щільності радіоактивного забруднення ґрунтів слід віддавати перевагу виробництву на них картоплі, коренеплодів та зернових; найбільше несприятливими є використання природних угідь для випасання худоби та заготівлі сіна;

- при виявленні наявності суттєвих градієнтів щільності радіоактивного забруднення на будь-якій території під картоплю, коренеплоди і зерно можуть бути вибраними ґрунти з більш високою щільністю забруднення.





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 378 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...