Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Майбутнє еrp-систем



У світі інформаційних технологій існують такі безумовні ав­торитети, як консультаційні компанії «Gartner Group» та «АМR Research». Далі наведені їх передбачення щодо кон­цепцій ЕRP-систем [55].

Концепція «Gartner Group» базується на шести відмінностях «старих ЕRP-систем» від «нових ЕRP-систем» (ЕRPII).

1. Раніше корпоративна інформаційна система повинна була забезпечувати автоматизацію внутрішніх бізнес-процесів ком­панії, тепер - вільну взаємодію із власними контрагентами (за­мовниками, постачальниками, банками, податковими органами та ін.).

2. Раніше головними споживачами ЕRP-систем були вироб­ничі та дистриб'юторські компанії, тепер головними споживача­ми ЕRPІІ-систем мають стати компанії із усіх секторів та сег­ментів ринку.

3. Окрім традиційних функцій автоматизації виробництва, торгівлі, збуту ЕRPII-системи повинні забезпечувати автоматиза­цію усіх функцій бізнесу.

4. Внутрішні та секретні процеси стають відкритими та прозо­рими.

5. Закрита та монолітна архітектура ІС стає відкритою із вихо­дом в Internet завдяки Web-додаткам, побудованим за принципом компонентної моделі.

6. Дані, які раніше генерувались та були доступними в самій компанії, стануть доступними для всіх членів бізнес-процесів.

Крім того, в концепції ЕRPII-систем мова йде про систему не для одного підприємства, а для всієї галузі. Тому такі системи по­винні включати нові додатки, такі як CRM, SСМ, HRМ.

СRМ (Customer relationship Managment) - це програми управ­ління взаємовідносинами компаній з клієнтами, партнерами, ділера­ми та зовнішнім світом взагалі, або це засоби автоматизації роботи відділів маркетингу, продажу та обслуговування клієнтів та набір додаткових сервісів, таких як корпоративні портали, саll-центри, он-лайнові довідкові служби, корпоративні бази знань та ін.

SСМ (Supply Chain Managment) — системи управління логістичними ланцюжками. Використовуються при виробництві склад­них виробів, до складу яких входять комплектуючі від різних по­стачальників, коли треба оперативно «програмувати» поставку по­трібних деталей в потрібній кількості та до потрібного часу. Това­ри повинні відповідати потрібному рівню якості, потрібному рівню ціни. Транспортні витрати повинні бути мінімальними. Головне призначення таких систем: планування та координація постачання, транспортування, складування товарів та послуг.

НRМ (Human Resources Management) - це системи управління людським фактором. На відміну від первісних програм типу «Кад­ри», це високоінтелектуальні системи, які вирішують такі задачі: рекрутинг, управління та ефективне використання потенціалу всіх співробітників підприємства. Такі системи визначають завдання, планують кар'єру та навчання, оцінюють персональні досягнення.

КМ (Knowledge Management) — системи управління знаннями, що традиційно розроблялись для накопичення корпоративних знань та використовувались для внутрішніх цілей. Розвиток СRМ-систем показав, що КМ-системи ідеально підходять для розробки ав­томатизованих довідкових бюро (Help Desks) та розв'язання задач інтелектуального аналізу інформації про клієнтів (їх споживаць­ких уподобань, профілювання та ін.).

Консультативна група АМR Research дає такий «лейбл» новим ЕRP-системам - ЕСМ (Enterprise Commerce Management) - систе­ми управління бізнесом на підприємстві. Для реалізації повномасштабних корпоративних ІС пропонується «інтеграційна магіст­раль», за якою додатки нових поколінь повинні включатися в кор­поративну систему виробництва без додаткових витрат на підклю­чення. Із зовнішнім світом таку магістраль повинна з'єднувати «при­ватна торгова біржа» РТХ (Private Trading Exchange), через яку компанії повинні працювати із своїми контрагентами.

Наведені концепції не є стандартами, вони тільки відбивають нові потреби корпоративних інформаційних систем та можливі вектори їх розвитку.

Важливим є ще й те, що одна компанія-розробник повномасштабної інформаційної системи не може охопити автоматизацією усі сектори ринку, тому зараз набувають популярності компанії-системні інтегратори, які виконують «компонентне складання» єдиної інформаційної системи (яка підтримує розподілену модель обчислювань у гетерогенному середовищі) або інтеграцію системи із окремих композиційних модулів.





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 293 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...