Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Держава — головний суб'єкт міжнародного публічного права



З усіх суб'єктів міжнародного публічного права держава володіє здатністю узяти на себе всю сукупність прав і зобов'язань міжнародного характеру. Ця властивість є природним наслідком її суверенітету і не залежить від її визнання іншим й державами, суверенітет, що визначається як верховенство в межах своєї території та незалежність у міжнародних відносинах.

Отже, суверенітет складає політико-юридичну базу міжнародної правосуб'єктності держави, він є невід'ємним атрибутом держав незалежно від сили, величини або рівня їх розвитку.

В доктрині міжнародного права і в міжнародній практиці (діяльність ООН, інших міжнародних організацій) склалась думка, згідно з якою для того, щоб будь-яке утворення мало міжнародно-правовий статус держави, вимагається наявності певних елементів, а саме: населення, території та існування незалежного уряду.

З точки зору населення, воно повинно складатися з постійного й організованого колективу, відносно багаточисельного, а територія є конче необхідним елементом для існування держави, вона фіксує відокремлену кордонами частину земної кулі, в рамках якої населення перетворюється в громадян. Щодо уряду, то цеп елемент уособлює територіальну і політичну цілісність держави.

Необхідно зауважити, що ст. 1 Конвенції про права н обов'язки держав (Монтевідео, 1933 р.) передбачає, що «держава як суб'єкт міжнародного права повинна володіти такими ознаками: а) постійним населенням; в) певною територією; с) урядом; d) здатністю вступати у відносини з іншими державами»1. Вчені іноді пропонують і інші міжнародно-правові критерії державності. Проте, як свідчить міжнародна практик;), не завжди варто дотримуватися згаданих ознак. Так, у 1913 р. ряд держав визнали Албанію, не дивлячись на відсутність чітко визначених кордонів; держава Ізраїлі, теж була прийнята в ООП, не дивлячись на розбіжності в питанні про її кордони.

В цілому ж на Землі сьогодні близько 200 суверенних держав, 185 з яких станом па 1 серпня 1995 року є членами Організації Об'єднаних Націй.





Дата публикования: 2014-11-29; Прочитано: 327 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...