Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Мета і завдання аудиту фінансової звітності



Система фінансової звітності при ефективному керівництві, висо­коякісних стандартах і обґрунтованій законодавчій базі є ключовим чин­ником економічного розвитку. Дійсно, довіра інвесторів до фінансової та не фінансової інформації ґрунтується на високоякісних стандартах фінан­сової звітності, аудиту й етики, які таким чином, відіграють провідну роль у сприянні економічному зростанню і фінансовій стабільності в країні.

Фінансова звітність є дзеркалом фінансово-господарської діяльності будь-якого підприємства чи організації, оскільки її головною метою є за­безпечення користувачів повною, правдивою, неупередженою інформа­цією про фінансовий стан, результати діяльності та рух грошових коштів підприємства.

Відповідно до визначень термінів, сформульованих Радою з міжнарод­них стандартів аудиту та надання впевненості, фінансові звіти - це структуровано представлена фінансова інформація, до складу якої зазвичай входять і примітки, зроблені на основі облікових записів, що надають додаткові пояснення щодо економічних ресурсів чи зобов'язань суб'єкта господарювання на певну дату або щодо змін у них протягом певного періоду відповідно до концептуальної основи фінансової звітності.

В Україні правові засади регулювання, організації, ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності, які становлять концептуальну основу фінансової звітності, визначені Законом України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні від 16 липня 1999 р. №996-ХІУ та Положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку.

Відповідно до Міжнародного стандарту аудиту (далі - МСА) МСА 200 «Мета та загальні принципи аудиту фінансових звітів» мета аудиту фінансових звітів полягає в наданні аудиторові можливості висловити думку, про те, чи складені фінансові звіти в усіх суттєвих аспектах відповідно до застосованої концептуальної основи фінансової звітності.

При цьому суттєвою є така інформація, якщо її пропуск або непра­вильне відображення може вплинути на економічні рішення користува­чів, прийняті на основі фінансових звітів.

Завдання аудиту фінансової звітності реалізуються через зміст прин­ципів такого аудиту, до яких, перш за все, слід віднести:

1. Виконання аудитором відповідних етичних вимог, що стосуються аудиту фінансових звітів.

2. Визначення прийнятності концептуальної основи фінансової звіт­ності, яка застосовується управлінським персоналом для складан­ня фінансових звітів.

3. Виконання аудиту відповідно до МСА з дотриманням вимог усіх МСА, що стосуються аудиту фінансових звітів.

4. Планування й виконання аудиторської перевірки з професійним скептицизмом, усвідомлюючи, що можуть існувати обставини, які є причиною суттєвого викривлення у фінансових звітах.

5. Планування і проведення аудиторської перевірки для зменшення аудиторського ризику до прийнятно низького рівня, який узгоджу­ється з метою перевірки.

6. Отримання обґрунтованої впевненості в тому, що фінансові звіти в цілому не містять суттєвих викривлень унаслідок шахрайства або помилки.





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 529 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...