Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Внутрішній аудит: суть, об’єкти та суб’єкти



Роль внутрішніх аудиторів на сьогодні в основ­ному зводиться або до дублювання функцій зовніш­ніх аудиторів на рівні підприємства, тобто підтвер­дження достовірності звітності, наприклад дочірніх компаній і філій, або до виконання функцій ревізорів для проведення інвентаризацій, контрольних переві­рок окремих статей звітності та окремих операцій.

У ризик-орієнтованій системі внутрішній аудит є оцінкою надійності й ефективності існуючої системи внутрішнього контролю, а внутрішні аудитори - працівниками, покликаними неупереджено й профе­сійно провести таку оцінку. Іншими словами, внут­рішній аудит - функція незалежної оцінки всіх ас­пектів діяльності підприємства, здійснювана зсере­дини підприємства й спрямована на створення у ме­неджерів суб'єкта господарювання впевненості в тому, що існуюча система контролю надійна й ефек­тивна.

Внутрішній аудит як функція управління дає змо­гу вчасно виявити й усунути ті умови і чинники, які не сприяють ефективному веденню виробництва та досягненню поставленої мети, скоригувати діяль­ність підприємства й окремих його складових, вста­новити, які саме служби і підрозділи підприємства, а також напрями його діяльності сприяють досягнен­ню поставлений цілей і підвищенню результативно­сті діяльності підприємства.

Внутрішній контроль як функція управління є за­собом зворотного зв'язку між об'єктом управління й системою управління, інформуючи про дійсний стан керованого об'єкта, фактичне виконання управлінсь­кого рішення.

Відповідно до МСВА 2130 «Контроль» внутріш­ній аудит має допомагати підприємству в підтримці ефективної системи внутрішнього контролю за до­помогою оцінки її ефективності й економічності та сприяння в її постійному вдосконаленні.

За МСВА 2130.АІ внутрішній аудит повинен оцінювати адекватність й ефективність у частині:

• достовірності й цілісності інформації про фінан­сово-господарську діяльність;

• ефективності та економічності діяльності.





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 649 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...