Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Вступне слово вчителя. На минулих уроках ви вже знайомилися із легендами рок-музики, з джазовою музикою, з музикою французької естради



На минулих уроках ви вже знайомилися із легендами рок-музики, з джазовою музикою, з музикою французької естради. Сьогодні на уроці ми поговоримо про композиторів і співаків російської естради.

У сучасній естрадній та джазовій музиці є цілий ряд спільних рис: постійна ритмічна пульсація, та здебільшого танцювальний характер музичних творів. Естрадна музика відрізняється доступністю музичної мови, мелодійністю і нескладною пульсуючою ритмікою.

На різних стадіях розвитку з’явились нові стилі та напрямки естрадної музики. Естрадне мистецтво є чи не найбільш масовим у наш час. Воно допомагало об’єднувати та зближувати народи різних країн. Історії музичного мистецтва відомо небагато видатних композиторів, які присвятили свою творчість розважальній музиці. Серед них і Ісаак Дунаєвський. Він мав неперевершений дар – створювати музику, яка сповнювала людей оптимізмом, енергією, радістю, відчуттям щастя. У творчості І.О. Дунаєвського головною стала пісня. «Я пісні віддав все сповна», - такі рядки є в одному з останніх творів композитора.

Ісак Дунаєвський – російський композитор ХХ століття, видатний майстер оперети і популярної музики. Всенародне визнання отримала його творчість у жанрі так званої масової пісні в 30-50 – ті роки.

Народився Ісак Дунаєвський у 1900 році на Полтавщині, у місті Лохвиці. З шести років він самостійно навчився грати на фортепіано, а через два роки під керівництвом педагога вже опановував гру на скрипці. З 10 років майбутній композитор навчався у Харківській гімназії та, одночасно, в музичному училищі. Згодом Ісак Дунаєвський поєднував навчання в консерваторії та юридичному факультеті Харківського університету. Енергійний і завзятий, Дунаєвський по закінченні консерваторії випробовував себе в різних сферах діяльності, проте всі вони стосувалися музики. Багато спектаклів Харківського драматичного театру супроводжувалися музикою І.Дунаєвського. 30 – ті роки – період розквіту творчості Ісака Дунаєвського та широкої популярності його музики. Це пов’язане з розквітом радянського кінематографу. Вся країна співала яскраві, виразні пісні Дунаєвського з кінофільмів «Веселі хлоп’ята», «Цирк», «Діти капітана Гранта», «Волга-Волга». Загалом творчий доробок Ісака Дунаєвського складає музика до 20 кінофільмів, 15 оперет, велика кількість масових пісень.

Однією з найвідоміших пісень Ісака Дунаєвського є «Марш веселых ребят», що починається словами «Легко на серце от песни веселой…» з кінофільму «Веселые ребята», яку виконує Леонід Утьосов (російський співак, актор, диригент і режисер ХХ ст..)

Слухання пісні «Марш веселих хлоп’ят» І.Дунаєвського.

· Який є настрій цієї пісні?

Надзвичайно світла, радісна музика цього маршу дарує нам відчуття енергії, віри та радості.

Пісням із кінофільму «Веселі хлоп’ята», як і багатьом іншим творам І.О.Дунаєвського, скоро виповниться 80 років. Вони завжди залишаться «молодими», бо достовірно передають життєрадісний настрій і сподівання тогочасної епохи будівництва нового життя в новому суспільстві. Тому й сьогодні уявити без них наше існування просто неможливо.

Авторські пісні.

У другій половині 50-х – початку 60-х років ХХ століття з’явилося нове культурне явище – авторська пісня. Його творці – поети, які співають, автори віршів і музики пісень, що ними самими й виконувалися, як правило у супроводі гітари. Спочатку ці пісні звучали у дружніх компаніях, туристичних походах, експедиціях, створюючи неповторну й довірливу атмосферу. З часом деякі з авторів пісень почали виступати з концертами. Та найбільше сприяли їхній популярності магнітофонні записи.

Тих хто створює пісні і сам їх виконує, називають бардами.

Бард (від англ. – співець-поет) – автор - виконавець авторської пісні.

Пісні бардів поширилися і стали популярними в нашій країні в 1960 – ті роки. Відтоді музичні смаки неодноразово змінювалися. З’являлися і сходили нанівець різні напрями в музиці, а бардівські пісні жили, коло їх поціновувачів поширювалося. З’являлися нові автори, змінювалися теми пісень, розглядалися більш сучасні проблеми.

У чому особливість авторської пісні? Вона сповнена довірливого, дружнього ставлення до слухачів, які є не просто слухачами, а рівноправними співавторами співу зі сцени. Бардівські пісні не примушують вас схоплюватись з місць, пританцьовувати, розмахувати руками, як під час виконання по-музики. Ці пісні закликають до співпереживання, іронічного ставлення до багатьох явищ нашого життя, до любові до всього живого. «Авторська пісня – це серйозні роздуми про життя людини, можливо, трагічні, можливо, гострі. Адже авторська пісня народилася саме із цих трагічних роздумів, і гострих сюжетів» - так писав у своїх роздумах Булат Окуджава. Його разом із Володимиром Висоцьким вважають засновниками бардівської пісні.

Чим гострішими є проблеми суспільства, тим виразнішим є голос митця. Саме таким поетом став для нашого часу Володимир Висоцький.

Напевно, у кожної людини, обізнаної з творчістю Володимира Висоцького, є «свій Висоцький», є вірші чи пісні, які подобаються найбільше.

А тепер я надаю слово нашим кореспондентам. Вони розкажуть нам більш детально про життя і творчість Володимира Висоцького.

1 кореспондент Висоцький видатний радянський актор співак і поет (бард), класик жанру авторської пісні

2 кореспондент. Важливе місце в творчості Володимира Висоцького посідають пісні про війну, про людей сильних і змучених, мужніх і добрих, яким можна довірити особисте життя і долю Батьківщини. Це пісні

3 кореспондент. Творче життя В.Висоцького пов’язане з Театром драми і комедії на Таганці (Москва, Росія).

4 кореспондент Висоцький написав близько 700 пісень і віршів. Як актор зіграв близько тридцяти ролей у ф.ільмах.

5 кореспондент Про нього багато пишуть, про нього знімають телепередачі, випускають диски і книги. Поети, художники, композитори присвячують йому свої твори.

6 кореспондент Слова його пісень викарбовують на мармурі обелісків на честь загиблих на фронтах Великій Вітчизняній війни.

Ми дуже дякуємо нашим кореспондентам за надану інформацію.

Ким він був найбільше – актором, поетом, співаком? Невідомо. Головне, що він був особистістю.

«Пісня про друга» - це одна з пісень із фільму «Вертикаль», що вийшов на екрани 1967 року. Саме завдяки цій пісні фільм набув популярності, а сам Висоцький став відомим як кіноактор. Його гра та пісні про гори були настільки природними й правдивими, що альпіністи на зйомках фільму вважали його «своїм». Саме цю пісню ми слухатимемо сьогодні на уроці. У ній відчувається дивовижна добра сила, що допомагає вистояти слабким та набути впевненості розгубленим.

Послухайте «Пісню про друга» В.Висоцького

· У чому полягає основна ідея цієї пісні?

Про бардівські пісні Євген Бачурін сказав такі слова: «Мине час – і за бардівськими голосами майбутні покоління робитимуть висновки про наш час, про наші біди й радощі». І саме за голосом В.Висоцького майбутні покоління уявлятимуть епоху кінця ХХ століття.

Слухання «Пісні про друга» В. Висоцького

Алла Пугачова — мегазірка російської естради — співачка і композитор, творча діяльність якої відзначена державного нагоро­дою — орденом «За заслуги перед Отечеством».

А тепер я передаю слово нашим кореспондентам.

1 к. ТСН. Народилась Алла Пугачова у Москві в 1949 році. За освітою вона хоровий диригент і теат­ральний режисер.

2 к. канал Інтер. Творча кар'єра співачки почалася у липецькому вокально - інструментальному ансамблі «Москвичі».

3 к. ICTV. У 1974 ці Алла Пугачова стала лауреатом Всесоюзного конкурсу артистів естради, в 1975-му отримала нагороду «Гран-прі» на міжродному конкурсі «Золотий Орфей» за пісню «Арлекіно». Пісня «Все могут короли» на Сопотському фестивалі в Польщі в 1978 - ці також принесла співачці найвищу нагороду.

4к.Н. У 1961 році в результаті багаторічної творчої співпраці з відо­мим латвійським композитором Раймондом Паулсом була пред­ставлена концертна програма «У нас в гостях Маестро». Чотири роки потому на екрани вийшов художній фільм «Жінка, яка співає» з Аллою Пугачовою в головній ролі.

5 к. СТБ. Результатом невтомної співпраці співачки і Раймонда Паулса був ряд яскравих концертних програм: «Монологи співачки», «Прийшла і говорю», «Різдвяні зустрічі».

Діапазон образів у піснях Пугачової дуже широкий — від драматичних до жартівливих. Проте, в жодній з них немає агресії. Вона чудово виконує і поп-, і рок і фольк - музику. Улюбленою темою співачки є жіноча доля з її радістю й печаллю, розлуками і зустрічами, надіями та сподіваннями. Кожна пісня Алли Пугачо­вої — це професійний витвір мистецтва, а також спосіб самовира­ження і спілкування з людьми.

Слухання Р. Паулс. «Маестро» у виконанні Алли Пугачової

Раймонд Паулс — латвійський ком­позитор і піаніст, чия творчість є широко відомою і популярною на батьківщині та за її межами.

Народився Раймонд Паулс у Ризі, сто­лиці Латвії, в родині склодува. З трьох років Раймонд почав займатися музи­кою: спочатку в дитячому садку при му­зичному інституті, потім — в музичній школі при Латвійській консерваторії, а згодом і в самій консерваторії на вико­навському факультеті.

Тривалий час Раймонд Паулс висту­пав як піаніст у складі різних естрадних оркестрів.Популярність як композитору йому принесла створена в 1976 році пісня «Листя жовте». Композитор написав багато пісень, що одразу ставали хітами, для відомих естрадних співаків — Валерія Леонтьєва, Лайми Вайкуле та інших, а також створив музику для ряду спектаклів і кінофільмів.

Особливою сторінкою його творчої діяльності є співпраця з Аллою Пугачовою. Для неї композитором були написані широко популярні пісні «Маестро», «Старинные часы», «Миллион алых роз», «Без меня».

Підсумок

Ми з вами на уроці познайомилися з деякими мега – зірками російської естради. Давайте пригадаємо все про що ми говорили на уроці.

1. Виберіть із наведених назв кінофільмів ті, музику до яких написав І.Дунаєвський

а) «Діамантова рука»,

б)«Діти капітана Гранта»,

в)«Джентльмени удачі»,

г)«Цирк»,

д) «Веселые ребята».

2. Вибери прізвище композитора, автора пісні «Маестро», яку виконує А.Пугачова

а) Р.Паулс;

б) І.Крутой;

в) С.Резников

3. Як називають тих людей, хто створює пісні і сам їх виконує

а) вокаліст;

б) барди;

в) хористами

Молодці. А ми продовжуємо знайомитися з зірками російської естради.

Розучування пісні «Місто золоте» в обробці Б. Гребенщикова

Наступний музичний твір, який ми розучимо, — це пісня, що має загадкову й не до кінця з'ясовану історію свого походження. Пісня «Город золотой» прозвучала в кінофільмі «Асса» у виконанні Бориса Гребєнщикова та гурту

«Аква». Певний час вважалося, що Гребенщиков і є автором слів пісні. Проте сам він ніколи й ніде себе автором не називав, а згадував ім'я поета Олексія Хвостенка, то іншого поета — Анрі Волохонського, або не називав нікого.

Пісня, якій вже понад 30 років, звучала в різних виконаннях і продовжує приваб­лювати нові покоління слухачів і виконавців своїми фантастично-несподіваними образами і красивою мелодією.





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 493 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...