Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Вступне слово вчителя. У другій половині 20 ст. виникло нове явище музичної культури – рок-музика, або рок



У другій половині 20 ст. виникло нове явище музичної культури – рок-музика, або рок. Воно обєднало музичне, поетичне, сценічне та інші види мистецтва. Як музичне явище рок-музика почала формуватися в 50-х роках 20 ст. у США. Про виникнення і розвиток цього напрямку музики ми дізнаємося на уроці.

· Які сучасні напрями в музиці ви знаєте?

Певною мірою на розвиток рок-музики вплинули блюз, джаз, кантрі та інші напрями. Провідна роль у цьому процесі належала блюзу – пісенному та інструментальному фольклору афроамериканців. З часом рок-музика ввібрала також риси багатьох інших музичних традицій.

Становлення рок-музики відбувалося в тісній взаємодії із суспільним рухом, який захищав права молоді, расову і соціальну рівність, виступав за відмову від використання військової сили тощо. Рок-музика сприяла руйнуванню расових і соціальних і соціальних бар’єрів, багато в чому змінила світогляд і спосіб життя американців та європейців. Проте з часом рок значною мірою втратив суспільне значення.

У рок-музиці поєдналися різні напрями популярної музики: ритм-енд-блюз, кантрі-енд-вестерн, рок-н-рол.

Ритм - енд-блюз – музика афро-американського населення США, що поєднує танцювальний біт (біт-удар) та урбаністичний (міський) блюз.

Кантрі-енд-вестерн – це ковбойські, дорожні, матроські пісні й кантрі (сільські) блюзи, що мали особливий колорит і надзвичайну виразність.

Першим напрямом рок-музики, що набув міжнародної популярності в середині 50-х років 20 ст., став рок-н-рол. Він сформувався як самостійний музичний напрям. Це одночасно і новий музичний стиль, і новий танець.

Він є поєднанням спрощеного і швидкого за темпом ротм-енд-блюзу з музикою кантрі. Від ритм-енд-блюз рок-н-рол успадкував склад інструментів; провідну роль відіграє електрогітара, на якій часто виконують сольні партії. На початку 80-х років 20 ст. в американському місті Клівленд було створено Зал Слави рок-н-ролу. Для того щоб потрапити до меморіалу Зали Слави, необхідно мати титул суперзірки не менш ніж упродовж 25 років. Першими таку честь отримали Елвіс Преслі, Рей Чарльз і гурт The Beatles.

Уже понад 30 років минуло після смерті Елвіса Преслі, але пісні «короля рок-н-ролу» продовжують звучати і залучають нових прихильників.

Елвіс Арон Преслі народився 8 січня 1935 року в Тупіло (штат Міссісіпі, США), у бідній релігійній сім’ї. 1943 року Елвіс переміг на конкурсі юних талантів на ярмарку штатів Алабама і Міссісіпі, заспівавши «Old Shep» («Стара вівчарка»), а через декілька років батько подарував йому першу гітару.

У липні 1953 року Елвіс Преслі зайшов на студію «San», щоб записати в подарунок матері її улюблені пісні. Він не знав, що робить перший крок у легенду. Ним зацікавився власник студії – Сем Філліпс; невдовзі у виконанні Преслі було записано пісню «That’s All Right, Mama» («Усе добре, мамо»), що прозвучало на місцевому радіо, а через два дні Елвіс підписав контракт із «San». У січні 1956 року вийшов перший сингл Елвіса Преслі «Готель горя», саме тоді відбувся його дебют на національному телебаченні. За 1956 рік співак одержав 6 «золотих дисків», пісня «Я хочу тебе, я потребую тебе, я кохаю тебе», рок-н –роли «Не будьте жорстокі» і «мисливський пес» посіли перші позиції поп-чартів. Щорічно Преслі випускав 2-4 нових альбомів і безліч синглів.

У квітні 1977 року Е.Преслі востаннє працював у студії. 26 червня відбувся його останній концерт в Індіанаполісі, 16 серпня, у 42-річному віці, співак помер від передозування наркотиків.





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 242 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...