Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Класифікація видів діяльності



Витрати і доходи відображаються у звітності за видами діяльності: звичайна (в тому числі: основна, інша операційна, фінансова, інша) та надзвичайна. Відповідно до таких класифікаційних груп витрати та доходи обліковуються на відповіднихбухгалтерських рахунках (див. рис. 16.1).

ДІЯЛЬНІСТЬ ПІДПРИЄМСТВА
ЗВИЧАЙНА
НАДЗВИЧАЙНА
операційна
фінансова
інша
основна
інша
Витрати рах.90, 92, 93
Витрати рах.94
Витрати рах.95, 96
Витрати рах.97
Витрати рах.99
Доходи рах.70
Доходи рах.71
Доходи рах.72, 73
Доходи рах.74
Доходи рах.75


Рис. 16.1. Облікова класифікація видів діяльності

Відповідно до П(С)БО 3 «Звіт про фінансові результати» від­несення подій та операцій до їх видів здійснюється за такими підходами.

Під звичайною діяльністю розуміють будь-яку основну дія­льність підприємства, а також операції, що її забезпечують або виникають внаслідок її проведення. Прикладом звичайної діяль­ності буде виробництво та реалізація продукції, розрахунки з постачальниками, з покупцями продукції, податковими органами, банками та інше. Списання знецінених запасів, курсові різниці, економічні санкції за господарськими договорами, за порушення податкового законодавства отримання кредитів, реалізація непо­трібних активів та інші, теж відносяться до звичайної діяльності, як операції, що виникають в результаті її проведення.

До надзвичайної діяльності відносять операції або події, які відрізняються від звичайної діяльності та не очікується, що вони повторюватимуться періодично або в кожному наступному звіт­ному періоді. До надзвичайних подій відносяться стихійні лиха, пожежі, техногенні аварії тощо та інші події, які відповідають ви­значенню надзвичайних подій.

Звичайна діяльність в свою чергу поділяється на операційну, фінансову та іншу.

Операційна діяльність — це основна діяльність підприємст­ва, а також інші види діяльності, які не є інвестиційною чи фі­нансовою. В свою чергу операційна діяльність поділяється на ос­новну та іншу операційну.

Основна діяльність — операції, пов'язані з виробництвом або реалізацією продукції (товарів, робіт, послуг), що є голо­вною метою створення підприємства і забезпечують основну частку його доходу. Для торговельного підприємства такими будуть операції з придбання, зберігання та реалізації товарів, для виробничого — придбання виробничих запасів, виготовлен­ня продукції, її зберігання, реалізація, для страхових компа­ній — це операції з проведення страхування житла, автомашин, іншого майна, життя працівників, отримання страхових внесків, та інше.

До іншої операційної діяльності відносять операції з реалі­зації іноземної валюти, запасів, дослідження і розробки, діяль­ність об'єктів соціальної сфери та інші операції.

Фінансова діяльність — діяльність, яка призводить до змін розміру і складу власного і позикового капіталу підприємства. Такими є операції по придбанню фінансових інвестицій, отри­мання та надання кредитів, участь в статутному капіталі інших підприємств та інше.

Інвестиційна або інша діяльність — придбання та реалізація необоротних активів, а також тих фінансових інвестицій, які не є складовою частиною еквівалентів грошових коштів. Це операції по придбанню та реалізації основних засобів, нематеріальних ак­тивів, довгострокових фінансових інвестицій тощо.

Така класифікація доходів і витрат має важливе значення для об'єктивної оцінки діяльності підприємства.

Як видно зі схеми облік доходів ведеться на рахунках 7 класу «Доходи і результати діяльності», що призначені для узагаль­нення інформації про доходи від операційної, інвестиційної і фі­нансової діяльності підприємства, а також від надзвичайних подій. На рахунках цього класу, крім рахунку 76 «Страхові платежі», протягом звітного року за кредитом відображається сума загально­го доходу разом із сумою непрямих податків, зборів (обов'язкових платежів), що включені до ціни продажу, за дебетом — щомісячне відображення належної суми непрямих податків, зборів (обов'я­зкових платежів), щорічне або щомісячне віднесення суми чистого доходу на рахунок 79 «Фінансові результати».

На рахунку 76 «Страхові платежі» узагальнюється інформа­ція про надходження страхових платежів та їх повернення стра­хувальникам, із щомісячним віднесенням всієї різниці на субра­хунок 703 «Дохід від реалізації робіт і послуг».

Для обліку витрат за видами діяльності призначені рахунки 9 класу «Витрати діяльності», що застосовуються для узагальнен­ня інформації про витрати операційної, інвестиційної, фінансової діяльності та витрати на запобігання надзвичайним подіям і лікві­дацію їх наслідків. За дебетом рахунків цього класу відображають­ся суми витрат, за кредитом — списання суми витрат у кінці звіт­ного року або щомісяця на рахунок 79 «Фінансові результати».

Методологічні засади формування у бухгалтерському обліку інформації про доходи та розкриття її у фінансовій звітності визна­чає Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 15 «Дохід».

У П(С)БО 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності» за­значається, що доходи — це збільшення економічних вигод у ви­гляді надходження активів або зменшення зобов'язань, які при­зводять до зростання власного капіталу (за винятком зростання його за рахунок внесків засновників).

Так як ця інформація є важливою та необхідною для всіх ко­ристувачів, то вона надається в окремому звіті ф. 2 «Звіт про фі­нансові результати», в якому відображаються доходи, витрати та фінансові результати. І доходи і витрати є об'єктами обліку, контролю та аналізу як зовнішніх, так і внутрішніх користувачів.





Дата публикования: 2014-11-29; Прочитано: 270 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...