Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Використання засобів індивідуального захисту



Ефективність цього засобу полягає у своєчасному застосуванні засобів індивідуального захисту, для чого все населення повинно бути забезпечено цими засобами і мати навички правильного і вмілого користуванню ними.

Засоби індивідуального захисту (ЗІЗ) призначені для захисту людини від влучення усередину організму, на шкірні покрови й одяг РВ, ОВ і БС. У умовах виникнення НС ніякі захисні заходи не виключають застосування населенням ЗІЗ; при необхідності вони можуть бути використані людьми навіть при перебуванні в захисних спорудах.

ЗІЗ по призначенню підрозділяється на засоби захисту органів подиху, засоби захисту шкіри і медичні засоби захисту.

Засоби захисту органів подиху класифікуються за принципом захисту і засобові виготовлення.

За принципом захисту вони діляться на що фільтрують і ізолюють.

По способу виготовлення: на табельні, виготовлені промисловістю і найпростіші, виготовлені з підручних матеріалів.

До табельних засобів, що фільтрують, у системі ЦО для захисту дорослого населення застосовуються протигази, що фільтрують, ГП-5, ГП-5М, ГП-7 і ГП-7В і респіратори Р-2, "Пелюсток" і ін.

Протигази призначені для захисту органів подиху, очей, шкіри обличчя від впливу OB, PB, БС, а також різноманітних шкідливих домішок, що присутні у повітрі.

Респіратори застосовуються для захисту органів подиху від радіоактивного пилу й аерозолів у вторинній хмарі бактеріальних засобів.

До найпростіших фільтруючих засобів захисту органів подиху відносять протипильна тканинна маска (ПТМ) і ватно-марлева пов'язка. Правильно виготовлені найпростіші маски по захисних властивостях не поступаються респіраторам.

Для захисту дітей застосовуються дитячі фільтруючі протигази ПДФ-Ш і ПДФ-2Ш - для дітей шкільного віку, ПДФ-Д і ПДФ-2Д - для захисту дітей дошкільного віку.

Для захисту грудних дітей застосовується камера захисна дитяча КЗД.

До ізолюючих засобів захисту органів подиху відносять ізолюючі протигази ІП-4 і ІП-5, які захищають від будь-яких шкідливих речовин, у тому числі і СДОР.

Засоби захисту шкіри, по способу виготовлення також діляться на табельні, виготовлені промисловістю і найпростіші, пристосовані з одягу і взуття.

За принципом захисної дії вони діляться на ізолюючі і фільтруючі. До табельних ізолюючих засобів відносяться: легкий захисний костюм Л-1, захисний комбінезон, загальновійськовий захисний комплект; до табельних фільтруючих відноситься комплект захисного фільтруючого одягу ЗФО-58.

До найпростіших засобів захисту шкіри відносить звичний одяг (білизна спортивні костюми, робочі комбінезони й ін.), просочені мильно-масляною емульсією (2, 5 л на комплект), а також звичайні плащі, пальто, накидки, ватні куртки. Для захисту ніг можна використовувати гумові чоботи, боти, шкіряне взуття.

Медичні засоби індивідуального захисту призначені для надання самодопомоги і взаємодопомоги при пораненнях, опіках, для попередження й ослаблення впливу іонізуючих випромінювань, речовин що отруюють і бактеріальних засобів.





Дата публикования: 2014-11-18; Прочитано: 481 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...