Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Утворення мінералів та гірських пород



Гірські породи, утворюються за різних умов. Одні внаслідок застигання магми земній корі, інші – внаслідок відкладання речовини на дні морів та океанів, треті - з решток організмів, четверті – від руйнування інших гірських порід, п*яті – під дією високих температур і тиску на великих глибинах.

За походженням гірські породи поділяють на:

· Магматичні породи (утворюються внаслідок застигання магми на поверхні чи в глибинах земної кори. При внутрішньому магматизмі формуються глибинні гірські породи. Вони складаються з кристалів різної величини, залежно від глибини залягання: чим ближче до поверхні застигла магма, тим кристали дрібніші. До цих порід належать наприклад граніти й лабрадорити. Під дією зовнішнього магматизму утворюються гірські породи, що виливаються із надр Землі на поверхню. На відміну від глибинних ці гірські породи не мають кристалів. Їм властива пористість. Складаються із застиглої лави або пресованого вулканічного попелу: туфи, пемза).

· Осадові гірські породи (утворюються під дією температури повітря, води, живих організмів та інших процесів, що відбуваються на поверхні Землі та у водоймах. Осадові породи поділяють на три групи. Уламкові утворюються внаслідок руйнування інших гірських порід (пісок, глина, галька, гравій, валуни). Називаються так тому, що кожна частинка цих гірських порід є уламком інших порід, у тому числі й магматичних. Хімічні є наслідком відкладання розчинених речовин на дні океанів, морів, озер. До них відносять кам*яну сіль, калійні солі, вапняк та інші. Сама назва свідчить про походження органічних порід. Скам*янілі рештки давніх і сучасних організмів утворили такі гірські породи, як вугілля, крейда.);

· Метаморфічні гірські породи (пов*язані з процесом метаморфізму – у перекладі з грецької означає «перетворення», - зміна гірських порід на великих глибинах під дією високого тиску й температури. Так, вапняк перетворюється на мармур, пісковик - на кварц, граніт – на гнейс, вугілля – на графіт).

Усі мінерали й гірські породи, що їх використовує людина, називають – корисними копалинами.

Залежно від галузі застосування корисні копалини поділяють на три групи:

- Паливн і, або горючі, що використовуються як паливо (нафта, газ, торф, кам*яне й буре вугілля);

- Металічні, з яких виплавляють метали (чорні - чавуни, сталь; кольорові – мідь, алюміній, олово, свинець);

- Неметалічні – сировина для хімічної промисловості (кам*яна й калійні солі, фосфорити, сірка), будівельні матеріали (граніт, базальт, пісок, глина та ін.).

РЕЛЬЄФ ЗЕМЛІ

Підйоми й спуски, глибокі яри й широкі річкові долини, горби й гори, ущелини й гострі вершини – усе це утворює рельєф Землі. Рельєф материкової та океанічної земної кори різноманітний. На суходолі та дні океану виділяють дві основні його форми:

РІВНИНИ – це рівні або горбисті великі ділянки земної поверхні, на яких висоти сусідніх точок мало відрізняються одна від одної.

ГОРИ – це ділянки земної поверхні з дуже розчленованим рельєфом, що високо здіймаються над навколишньою місцевістю.





Дата публикования: 2014-11-18; Прочитано: 1845 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...