Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Походження материків та океанів



У 1912 р. німецький геофізик, Альфред Вегенер обґрунтував гіпотезу дрейфу (переміщення) материків. Він зробив припущення що, понад 200 млн. років тому існував єдиний материк Пангея, який спочатку розколовся на два материки: Лавразію (північний) і Гондвану (південний). Тільки приблизно 6,5 млн. років тому почали формуватися образ сучасних материків і океанів. Сучасні уявлення про переміщення літосферних плит частково ґрунтуються на гіпотезі А. Вегенера.


ГЕОЛОГІЧНИЙ ЧАС. ОСНОВНІ ЕТАПИ РОЗВИТКУ ЗЕМЛІ.

Земля як планета, існує вже близько 5 млрд. років. Однак абсолютний вік найдавніших гірських порід, досліджених вченими, не перевищує 4,5 млрд. років. Вік визначають сучасними радіометричними методами. Вони ґрунтуються на швидкості розпаду радіоактивних елементів.

Гірські породи — природні агрегати однорідних або різних мінералів, утворених за певних геологічних умов у земній корі або на її поверхні. М. С. Шатський визначав гірську породу, як парагенезис (спільне походження, шо виникає в результаті одночасного, чи послідовного утворення) мінералів. Як правило, гірськими породами вважаються тільки тверді тіла, хоча в широкому розумінні до гірських порід входять також рідкі речовини (вода, нафта тощо) та природні гази.

Таким чином можна розрахувати час утворення гірським х порід, час існування рослин і тварин. Історію розвитку Землі, поділяють на до геологічний і геологічний час. Догеологічний час – період, коли Земля формувалася як планета (приблизно 1млрд років).

Геологічний час - це період утворення земної кори. Історію геологічного розвитку Землі умовно поділяють на 5 ер:

· Архейська

· Протерозойська

· Палеозойська

· Мезозойська

· Кайнозойська

Найдавніші ери (архейська та протерозойська) – мають спільну назву – докембрій. Ера відповіді дає часу утворення гірських порід. Між іншим, ми живемо в кайнозойській ері. Відлік починається від найдавнішої архейської ери. Кожна ера поділяється на періоди. Крім того, розрізняють 5 епох горотворення (інакше – складчастість, або область складчастості):

- Байкальську

- Каледонську

- Герцинську

- Мезозойську

- Альпійську

З плином часу на Землі виникали живі організми. Вони розвивалися від найпростіших форм до складних сучасних. Сформувалися різні види корисних копалин. Утворилися, зруйнувалися й знову виникали різноманітні форми рельєфу. Нижче наведено геохронологічна таблиця.





Дата публикования: 2014-11-18; Прочитано: 2453 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...